Горанов призна за още пробиви в търговията с горива

Половин година след като премиерът Бойко Борисов се похвали, че контрабандата на горива е сведена до минимум и зорко се следи пътят на петрола от пристанището до бензиностанцията, финансовият министър Владислав Горанов заяви пред журналисти, че правителството подготвя нови законодателни изменения, които да засилят контрола.

Една от мерките, които ще бъдат предприети, е поставянето на видеонаблюдение в данъчните складове за сметка на собствениците им, което да следи изнасянето на стоки, които не са въведени в системата. “Ще поставим изисквания камерите да имат техническа възможност да разчитат номерата на превозните средства, които извеждат горива”, уточни Горанов.

По негови думи ще бъде въведен и контрол на стоките, които са освободени от акциз като разредители или кофражни масла. “Имаме съмнения, че под икономическото обяснение, че с бензин се произвеждат разредители за химическата промишленост, впоследствие той се използва за гориво. Т.е. избягва се плащането на акциз“, обясни финансовият министър. Планира се още да има изискване за поставяне на измервателни уреди в складовете, които да са автоматично свързани с Агенция “Митници”.

Целта на тези мерки е да се сведе човешкият фактор до минимум. „Съгласете се, че не можем във всеки данъчен склад да сложим по няколко митничари или данъчни или дори да ги сложим, нямаме гаранция, че след време човешкият фактор няма да заработи срещу интереса на държавата“, призна финансовият министър риска от корупция. Въпреки хвалбите на Борисов, че контрабандата на горива е нищожна, Горанов изрази противоположното мнение: “Идентифицирали сме, че по отношение на горивата рисковете все още са на високо ниво“. По негови думи загубите от избягване на акциз и ДДС върху горивата възлизат на стотици милиони. Пред депутатите обаче Горанов изтъкна, че приходите от акциз в сравнение с 2014 г. са нараснали с 14 млрд. лв. “Държавата е отвоювала една огромна територия от сивия сектор”, похвали се финансовият министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *