Горанов: Общините да си въведат подоходен данък

Министърът даде поредната свежа данъчна идея на кметовете

Само няколко дни, след като финансовият министър Владислав Горанов прикани общините да вдигнат данъците за имоти и коли, той даде поредната свежа данъчна идея на кметовете – да въведат подоходен данък на своя територия. С това вечният и безплоден до момента дебат за несъстоялата се финансова децентрализация зави в нова посока.

Може да се обмисли отново идеята общините да въведат подоходен данък за своите жители, с който да покриват разходите си, предложи финансовият министър Владислав Горанов в отговор на парламентарен въпрос на депутатката от левицата Дора Янкова.

От години местната власт настоява държавата да преотстъпва на общините 2 процентни пункта от 10-те процента данък върху доходите на физическите лица в съответния регион. Горанов обаче е категорично против.

“Ако се приеме идеята 2 п. п. от подоходния данък на хората да остава в общините по местоживеене, по-богатите общини ще станат още по-богати”, аргументира се финансовият министър.

По думите му подобна мярка ще струва около 700 млн. лв. годишно, което ще ограничи възможностите на държавата да прави кохезионна политика.

Като алтернатива Горанов предложи да се обсъди отново идеята общините да въведат подоходен данък за своите жители. “Когато предложихме тази идея реакцията на представителите на местната власт беше изключително негативна – те не желаят да поемат отговорност с мерки, които биха настроили обществото срещу кмета. Децентрализацията не е свързана само с права, а и поемане на отговорност”, посочи Горанов.

Дора Янкова каза, че за разлика от България, в цяла Европа подоходните и корпоративните данъци се разделят между държавата и общините, и призова за по-смела финансова децентрализация.

Преди дни Горанов разви друга идея – общините да вдигнат имуществените данъци, които били твърде ниски.

Реториката на финансовия министър за вдигане на местните данъци се сблъсква с тоталното нежелание на ГЕРБ да поеме отговорност за подобна политика. Въвеждането на общински подоходен данък може да стане само през парламента. Ако реши, Народното събрание може да вдигне и имуществените данъци. Освен това, ГЕРБ продължава да е най-голямата партия в местната власт, но кметовете от партията на Борисов масово отказват да вдигат данъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *