Години наред царял пълен хаос във ВиК Перник

Пълен хаос цари във водния сектор в Перник, при това от години. Ситуацията е дори абсурдна. Това е определението на икономическия министър Емил Караниколов, който бе инструктиран от премиера Бойко Борисов да възложи пълна проверка с Икономическа полиция в областта около кризата с водата.

В момента се копае, за да се отстрани авария на тръба в Перник и докато екипите правят това, нова авария възниква на два метра. Инфраструктурата не е ремонтирана основно откакто е изградена, разказа Караниколов пред Нова тв. Той припомни, че Перник е единственият регион, който не е успял да защити водния си цикъл при предишния програмен период. Няма схема на инфраструктурата, не се знае какво и кога е правено, в момента ВиК дори не разполага с материали за ремонти, продължи да описва ситуацията министърът. Той даде пример с кран в нищото, на 15 метра от язовир “Студена”, с който се спира водата на целия Перник, но около този кран няма нито охрана, нито камери. Караниколов дори намекна за евентуални саботажи, за които ще се проверява.

В момента правим безумни неща, за да се разреши проблемът в Перник. Правим огромни дупки, отвсякъде тече. От днес започваме съвсем радикални действия, обяви още министърът на икономиката. Оказва се, че ВиК дори нямат материали за ремонт и то в момента, в който шахта вече е отворена за работа..

Емил Караниколов съобщи, че решението е подмяна на тръбите изцяло. Сега се губят 90 л/сек. вода, което прави 18 хиляди лева на ден. Караниколов призна, че до този момент тези загуби са фактурирани на хората.

Отвсякъде се губят много количества вода, обясни още Караниколов. Той обаче не се ангажира да каже дали има кражба на питейна вода от страна на промишлени предприятия. Няма доказателства за това, тъй като и повечето предприятия на територията на Перник са стари държавни, приватизирани вече, но с документи, в които пише например кран 4 или кран 10. Откъде идва водата, тези документи не казват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *