Гласовете от Турция са за Герджиков

Резултатите опровергават твърдението на неуспелия кандидат, че вотът се разпределя равномерно между него и Радев

Макар че изгуби вота в България, Анастас Герджиков категорично го печели в Турция. Той получава 22 383 гласа или 92.33 процента от всички гласове от югоизточната ни съседка. Това е десетократно повече в сравнение с резултата на Румен Радев, който е събрал подкрепата на 1860 избиратели (7.67 процента).

Такива са данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 6 часа на 22 ноември при обработени 96.80 на сто от секционните протоколи. Тези резултати опровергават твърдението, което направи ректорът на СУ в първото си изявление след изборите – че гласовете от съседната държава са равномерно разпределени между него и Радев.

Засега изглежда, че избирателната активност в Турция за балотажа е почти тройно по-ниска, отколкото на първия кръг, който се провеждаше заедно с парламентарните избори. Тогава от там дойдоха почти 90 000 гласа.

Между двата тура ДПС, което има решаващо влияние върху избирателите в югоизточния ни съсед, отказа да назове публично предпочитан от него кандидат-президент на балотажа. Поддръжниците му обаче изглежда добре са се ориентирали в настроенията на ръководството на партията, което воюва с Радев още от протестите миналата година, и масово са застанали зад Герджиков.

В изборната нощ изглеждаше, че вотът от Турция прави Герджиков победител в гласуването в чужбина. Това обаче напълно се промени с напредването при обработката на резултатите. Радев излиза първи с 84 653 гласа (66.66 процента от всички гласове извън страната). Той събира над 80 процента от гласовете в страните с големи български общности – като Великобритания, Германия и Испания.

Герджиков взима общо 40 132 гласа (31.60 процента). От тях, както се вижда, огромната част идва от съседите.

В другият бастион на ДПС извън страната – Молдова, ректорът на СУ претърпява пълно поражение. Радев събира 95.19 процента (376 гласа). А Герджиков – само 4.81 на сто (19 гласа).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *