Кметът  извади метлата срещу 150 бона обезщетения

 

Близо 150 000 лева обезщетения ще бъдат изплатени заради масовата чистка, организирана в столична община от кмета Васил Терзиев, научи „Уикенд”. Управникът на столицата е извадил метлата и сериозно разчиства стари кадри от екипа на бившия кмет Йорданка Фандъкова, оплакаха се от ГЕРБ.

Повечето от юристите в общината са „помолени” да напуснат под натиск от евентуални дисциплинарни производства. Кметът обаче бил против да се уволняват под претекст служители, тъй като съдът лесно би ги възстановил на работа при евентуално обжалване. Затова се принудил да разчисти администрацията „по втория начин” – с обещания за изплащане на 6 заплати накуп, разказаха от столичното кметство.

Масова чистка има не само сред юристите в управата на София, а и в сектор „архитектура и градоустройство”. Там обаче „реформите” за почуда на общинари се ръководели вихрено от настоящия главен архитект на столицата Здравко Здравков, който според запознати минал към лагера на новия кмет. Само Васил Терзиев има право да прекрати договора на архитекта, който не е срочен и няма фиксиран мандат, както и да реши дали да обяви нов конкурс за апетитния пост.
В редиците на „Продължаваме Промяната” се заговори, че депутатът и експерт в областта архитектура Йордан Терзийски бил много усилено препоръчван от партията пред кмета за бъдещ пост в столицата, ала засега Здравко Здравков успял да си осигури благоволението на Терзиев. Също като кмета, и той смело размахал метлата за бившите си служители и подчинени в НАГ, за да запази креслото си, докато дойде моментът, в който Васил Терзиев обяви, че ще си потърси нов главен архитект, без да уточнява кога.

Кметът пък от своя страна умувал не само да чисти администрацията, а и да я пълни с подходящите кадри, като за целта имал идея да отдели в две различни администрации секторите „Финанси” и „Здравеопазване”, както и да извади в отделен сектор апетитната секция „Обществени поръчки” – с цел освен прокламирани реформи и раздуването на щатове, предназначени за подходящите кадри. Сред другите идеи на столичната управа била не кметството, а районните му подразделения да носят вече отговорност за издаване на разрешителни на строеж на териториите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *