Целта на решението е да се гарантира националната енергийна сигурност

Германия поставя местното подразделение на руския петролен гигант “Роснефт” под попечителството на германски държавен регулатор, съобщиха световните агенции. То управлява множество рафинерии в страната, включително съоръженията край северногерманския град Швет и според Берлин целта на решението е да се гарантира националната енергийна сигурност.

Бизнесът на “Роснефт” в Германия, които осигурява около 12% от капацитета за преработка на петрол на най-голямата европейска икономика, е поставен под попечителството на федералната агенция, която управлява енергийните мрежи, уточнява Франс прес, позовавайки се на съобщение на министерството на икономиката.

Канцлерът Олаф Шолц, министърът на икономиката Роберт Хабек и премиерът на провинция Бранденбург ще представят по-късно днес подробности около решението относно подразделението Rosneft Deutschland, което е сред най-големите предприятия за преработка на петрол в страната. Рафинерията в Швет е четвъртата по големина в Германия и доставя около 90% от горивата за столицата Берлин. Тя получава целия необходим й суров петрол от петролопровода “Дружба” от построяването си през 60-те години. Министерството на икономиката посочва също така, че има дългосрочни планове за бъдещето на рафинерията, в която работят около 12 000 души.

Освен нея под държавен контрол се поставят и рафинериите MiRo и Bayernoil, както и подразделението RN Refining & Marketing GmbH, уточнява АП.

Тази година германските власти поеха контрола и над дружеството “Газпром Германия”, подразделение на руския концерн “Газпром”.

В България, въпреки брожението срещу високите цени на течните горива, властта досега не си е и помисляла да предприема подобни мерки срещу „Лукойл“. Дори се стигна до там, че президентът Румен Радев да се среща с висши шефове на руската фирма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *