Германия в истерия! Обвини “Газпром”, че води търговска война

Руската компания се оправда с технически проблем с друга турбина “Сименс”, за да ограничи още повече подаването по „Северен поток“

Вицеканцлерът на Германия и министър на икономиката и климата Робърт Хабек обвини Русия, че води търговска война. Пред Welt той коментира решението на „Газпром“ да съкрати рязко доставките по газопровода „Северен поток“. „Даже не им стигна доблест да кажат – намираме се в търговска война с вас. Вместо това разказват фарсови истории за тези турбини, които просто не отговарят на действителността. Сега „Газпром“ ще решава по свое усмотрение дали напълно да спре подаването на природен газ“, казва Хабек. Той обвини руския президент Владимир Путин, че води „вероломна игра“. „Технически причини за съкращаване на доставките няма“, подчерта той.

Вчера “Газпром” обяви, че спира втора турбина “Сименс”, използвана за пренос на газ по “Северен поток” в Германия. Това ще се случи на 27 юли в 7 часа сутринта, съобщиха от компанията. Така преносът на газ ще падне до 33 млн куб. м в денонощие, което е 1/5 от планираната мощност от 167 млн. куб. м. Официалната причина за спирането на турбината е “техническото състояние на двигателя”.

Веднага след съобщението газът в Европа поскъпна с 9% и на борсата цената му достигна $1850 за 1000 куб. м.

В средата на юни съкрати доставките на газ по “Северен поток” с 60%.От 11 до 21 юли “Северен поток” бе спрян за планова профилактика. На 21 юли транзитът бе възобновен в намален обем.

„Бюрокрация“

Турбината на „Сименс Енерджи“, която бе на ремонт в Канада, вече е поправена и се намира в Германия, но още не може да стигне до компресорната станция в Русия. Първо имаше проблеми с връщането на машината заради санкциите на Канада срещу Русия (наложи се Отава да направи изключение). После се оказа, че се бави документацията за проведената профилактика и за транспортирането на сложното високотехнологично оборудване.

В понеделник „Газпром“ обяви, че „Сименс“ са набавили нужните лицензи, но все още съществували рискове и неизяснени въпроси. В изявлението си руската компания посочва, че въпросите за санкциите на ЕК и Великобритания остават нерешени, а те са важни за доставката на двигателя в Русия и за планирания основен ремонт на другите газови турбини за станция „Портовая“.  „Газпром“ подчертава, че отново е призовал  Siemens да съдейства за набавянето на необходимите документи и за разяснения за решаването на останалите въпроси.

Зад всички тези изявления и призиви се крие ясно послание към ЕС – ако не смекчите санкциите, ще имате големи грижи с доставките на природен газ.

Ремонти и редукции

Всъщност още миналата седмица Путин предупреди европейците да не разчитат много на „Северен поток“. Руският президент обясни, че доставките по газопровода може да бъдат допълнително намалени поради „бавния напредък в поддръжката на съоръженията„.

След плановата годишна профилактика, продължила 10 дни и послужила като оправдание за пълното спиране на газоподаването, на 21 юли „Северен поток“ отново заработи, но със занижени количества.

Путин твърди, че „Газпром“ не е виновен за проблемите с преноса към Европа и се стреми въпреки всичко да изпълнява задълженията си. С което иска да каже – вие ни наказахте със санкции, ние пък всеки ден ще ви напомняме колко сте зависими от руския газ.

Говорейки пред репортери след посещението си в Иран, Путин поясни, че има пет газови помпени агрегата, управлявани от Siemens Energy в „Северен поток“ 1, но някои са извън строя – например единият бил извън строя заради „повреди по вътрешната облицовка“.

„Там има две турбини, които изпомпват 60 милиона кубически метра на ден… Ако едната не бъде върната, ще има една, която е с капацитет 30 милиона кубически метра. „Газпром“ има ли нещо общо с това?“, запита Путин. И намекна, че Кремъл вече има ново оправдание да редуцира доставките  – още една от газовите турбини трябва да бъде изпратена за ремонт на 26 юли.

Дълго завръщане 

Турбината, поправена в Канада, е била изпратена със самолет в Германия още на 17 юли. В петък „Гaзпpoм“ зaяви, че все oщe нe e пoлyчил нeoбxoдимaтa дoĸyмeнтaция oт Ѕіеmеnѕ Еnеrgу, пoтвъpждaвaщa ocвoбoждaвaнeтo oт caнĸциитe нa Eвpoпeйcĸия cъюз и Kaнaдa зa ĸлючoвaтa тypбинa зa тpъбoпpoвoдa, ĸoятo тpябвa дa бъдe въpнaтa ĸъм ĸoмпpecopнaтa cтaнция „Πopтoвaя“.

Според „Koмepcaнт“ турбината е можела да отпътува  с ферибот от Германия за Финландия още в събота, но заради липсата на експортно разрешително не е била качена за транспортиране.

Тази сутрин стана ясно, че в неделя „Сименс“ е пpeдaлa дoĸyмeнтaцията и машината ще може да отпътува за станция „Портовая“ .

Но дори и след като турбината бъде доставена и монтирано, доставките по „Северен поток вероятно ще останат ограничени, тъй като предстои профилактика на друто оборудване на същата компресорна станция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *