ГЕРБ се отметна от заканите си за импийчмънт на президента

Ние сме демократична партия, обясни Томислав Дончев разнобоя сред управляващите по темата

Вероятно стреснати, че се отишли твърде далеч с намеците, че са готови да отстранят президента Румен Радев от поста му, днес от ГЕРБ обявиха, че няма да инициират процедура по импийчмънт. Решението е било взето на извънредно заседание на Изпълнителната комисия – висшият оперативен орган на партията.

„Ние не желаем да има напрежение или война между институциите. България има нужда от нормално работещи институции. Не желаем да инвестираме в политическо противопоставяне и не искаме да допринасяме за разделението в обществото”, аргументира отстъплението вицепремиерът Томислав Дончев.

На 4 февруари президентът направи „обръщение към народа”, в което обяви, че снема доверието си от правителството, защото го смята за отговорно за „острата криза в нашето общество”.

От ГЕРБ реагираха яростно – дадоха да се разбере, че са готови да отстранят Радев от поста му, ако се установи, че има такова основание в очакваното решение на Конституционния съд по питането на главния прокурор Иван Гешев за имунитета на президента. В такъв смисъл беше изказването на депутата от ГЕРБ Георги Марков, което той направи от името на партията от парламентарната трибуна.

„Импийчмънтът няма да напълни язовирите или хладилниците на хората, нито ще вдигне пенсиите. Най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението”, коментира държавният глава реакцията на управляващите.

От думите на Томислав Дончев сега изведнъж излезе, че изказването на Георги Марков е било едва ли не негово лично мнение. „Позицията на Марков е преди решението на Изпълнителната комисия. Противно на това, което чувате, ние сме демократична партия, в която често има различни мнения, спорим и това е нормално”, обясни вицепремиерът.

„Войната между институциите не беше по наша инициатива, но нямаше как да не отговорим на предизвикателството. В никакъв случай не смятаме, че това е от полза за България и разчитаме на разумен подход от всички, които са получили доверието на хората да ги представляват в рамките на техните конституционни правомощия”, допълни полупредизвикателно, полупомирително шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Що се отнася до възможността да се “напълнят площадите”, за която спомена Радев, управляващите коментираха, че всеки български гражданин има правото да протестира в рамките на закона.

1 коментар

  1. ПовЕрвах, Гешев сам си измисля Простотиите!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *