ГЕРБ се бетонира в държавната енергетика

Нинова обвини новите партии в парламента, че са допуснали назначенията

 

Очаквано отиващото си правителство на ГЕРБ започна ударно да официализира назначенията на стари и нови свои хора в държавната енергетика за следващите пет години, внасяйки вписването в Търговския регистър на новите бордове на „Българския енергиен холдинг“ (БЕХ), на АЕЦ „Козлодуй“ и „Минпроект“. Това доведе до обвинения от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова към новите партии в парламента – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, за това, че да допуснали бетонирането на Борисов в толкова важен сектор като отхвърлиха в петък нейно предложение в парламента за налагане на мораториум върху сделки и назначения на кабинета в оставка.

Реакцията на Нинова е провокирана от подадените в понеделник – 19 април, заявления за смяна на бордовете на тези три дружество. За тях, както и за дъщерните на БЕХ фирми НЕК, ТЕЦ „Марица „Изток 2“, „Електроенергиен системен оператор“, „Булгаргаз“, „Мини Марица Изток“, Държавното предприятие „Радиоактовни отпадъци“ (ДПРАО) и за надзора на „Булгартрансгаз“ бяха обявени конкурси за държавни и независими представители. Първите провежда Министерството на енергетиката, вторите – Агенцията за публични предприятия и контрол (АППК).

От внесените заявления става ясно, че напълно са окомплектовани бордовете на БЕХ, АЕЦ „Козлодуй“ и „Минпроект“. За тях държавните представители вече бяха ясни, сега се научават и независимите представители, избрани от АППК.

Така за БЕХ финално бившият шеф на енергийната комисия от предишния парламент Валентин Николов става изпълнителен директор на държавния мастодонт в енергетиката. Председател на съвета ще е Диян Димитров, който преди дни е освободен от борда на ТЕЦ „Марица Изток 2“, за да заеме новата си длъжност. Димитров формално е избран от независимата квота. Сред останалите трима членове на съвета на директорите е Иван Андреев, който бе шеф на АЕЦ „Козлодуй“ от 2016 до ноември 2018 г., когато поиска да бъде освободен от поста по здравословни причини. След това влезе в борда на ДПРАО, чийто член бе до обявяването на конкурсите за новите ръководства. Третият държавен член в ръководството на БЕХ е Стелиан Коев, който бе финансов директор на „Мини Марица Изток“. Вторият независим е Александър Църноречки, който беше пиар на БЕХ по време на третия кабинет на Борисов до миналата година.

В АЕЦ „Козлодуй“ напълно очаквано начело остава Наско Михов. Председател на борда на ядрената централа става Ива Едуард Николова като независим представител, която е на 30 години. Тя е съдружник в адвокатското дружество „Димитров и партньори“. Другият избран от АППК член на борда е Илия Илиев. Останалите двама държавни членове са досегашният зам.-шеф на ядрената централа Александър Николов и бившият евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев, който вече е работил там като съветник на Валентин Николов, докато той беше неин шеф.

Държавната „Минпроект“ ще бъде оглавена от Жаклен Коен, който досега бе начело на „Българския енергиен холдинг“ и беше в борда на АЕЦ „Козлодуй“. Той подаде оставка като шеф на БЕХ още миналия август и след неуспешен опит да се назначи друг човек на ДПС на негово място се стигна до обявяването на конкурси.

За останалите държавни енергийни дружества, където също се провеждат конкурси, все още няма внесени заявления за вписване в Търговския регистър. Вероятно още не са избрани независимите представители и не са проведени заседания на новите съвети на директорите за избора на изпълнителен директор и председател на борда.

В борда на „Булгаргаз“ като избор на енергийното министерство са настоящият директор Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев. В Надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ влизат Снежана Бобева Йовкова-Маркова, Николай Иванов Стефанов и Стефан Миленов Илиев. В ТЕЦ „Марица Изток 2“, която е изправена пред дългови и екологични предизвикателства да се трансформира, за да не бъде затворена след 2025 г., остава шефът Живко Динчев, който се очаква да запази поста си. Новите държавни членове на борда са Боян Боев, който беше шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране по времето на кабинета Орешарски, и Руслан Германов. В „Мини Марица Изток“ се запазва напълно досегашният държавен борд от досегашния шеф Андон Андонов и членовете Николай Диков и Георги Коев, като най-вероятно конфигурацията ще се запази. За ДПРАО също са ясни държавните хора – това са директорът от есента на 2010 г. Дилян Петров и финансовият директор Маргорита Коркинова.

Единствената интрига за тези дружества остават независимите представители.

„Пет пъти предупредихме, че моделът „Борисов“ в момента се окопава, пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание – „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън“ и „Демократична България“ – за разграждането на този модел и те пет пъти я отхвърлиха. Точно с едно действие за един ден бетонираха Борисов в най-стратегическия за икономиката, за геополитиката и за националната сигурност сектор – енергетиката“, упрекна Нинова новите парламентарно представени сили по време на брифинг на „Позитано“ 20.

Предложеният миналия петък от БСП мораториум на решенията на правителството в оставка за сделки и смяна на бордове до избора на нов кабинет обаче предвиждаше това да стане чрез решение за създаване на временна комисия, което не е добра парламентарна практика.

Тогава Нинова обяви, че ако идеята не бъде приета с решението за временна комисия, то социалистите ще го внесат като отделно предложение. След гласуването обаче Нинова обяви, че „еуфорията за голяма анти-ГЕРБ фронт започва да спихва“.

Йордан Цонев от ДПС тогава ѝ отговори, че „подкрепяме предложението за мораториум, но не сега и веднага“. „Няма как в предложение за временна комисия да вмъквате идея за мораториум. Казахте, че предлагате и втори вариант, който щял да бъде другата седмица. Явно всички ние сме за втория вариант“, заяви той.

„След като разбраха гафа си, започнаха да се оправдават с процедурни хватки. Сега искат да го внасят в парламента. Ако перифразирам една поговорка, ще кажа: „Късно е, колеги за китка“. Защото ето какво се случи за един ден: спешно на извънредни заседания се излъчиха новите бордове на енергийните дружества, проведоха се общи събрания, събраха се десетки необходими документи, произнесе се министъра на енергетиката и всичко това е вписано в Търговския регистър за 24 часа“, посочи във вторник Нинова.

„Борисов се бетонира в енергетиката за 5 години напред. Такива са договорите на новите бордове. За нас остава един въпрос: Защо уж новите политически субекти в парламента, които искаха да съборим статуквото – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, обслужиха задкулисието, вместо да се борим с него?“, добави тя и и обяви, че в сряда да оповести още факти по темата.

По думите ѝ има и „свързаност на новоизбраните лица“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *