ГЕРБ: Радев лъже брутално, мнението на сенаторите е лично

Двама американски сенатори излязоха с критична позиция към властта в България за проблеми с корупцията и върховенството на закона. Това предизвика сериозен отзвук у нас. Президентът Румен Радев се позова на изявлението на сенаторите.

От ГЕРБ пък реагираха с извънредно изявление. Бившият външен министър Даниел Митов, който сега се кандидатира за депутат от партията на Бойко Борисов, обяви, че позициите на сенаторите са лични, а не институционални.

Зам.-външният министър Георг Георгиев – младежки лидер на ГЕРБ, пък обвини държавният глава, че лъже брутално и че руши Конституцията, като взима страна в предизборната кампания. Румен Радев рушал репутацията ни в света.

Американските сенатори призоваха България да уважава демократичните ценности и върховенството на закона. Това се случва в началото на предизборната кампания за изборите за следващ български парламент на 4 април. Сенаторите предупреждават, че настоящото състояние на вътрешната политика в България е „сериозно предизвикателство“ пред двустранните отношения.

Изявлението е подписано от председателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо, информира svobodnaevropa.bg.

То беше разпространено в четвъртък и в него сенаторите казват, че искат да видят по-силни отношения между САЩ и България, като споменават сигурността и енергетиката.

Според тях „постоянната корупция, влошаването на медийната свобода, политизирането на правосъдието и други заплахи за върховенството на закона поставят сериозни предизвикателства пред двустранните американско-български отношения“.

„С наближаването на парламентарните избори, за правителството е наложително да защити тези ценности“, казват двамата.

България беше разтърсена от демонстрации миналото лято, когато хиляди излязоха да протестират срещу корупцията и настояваха за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

България е член на НАТО и Европейския съюз, но е на последно място в блока в класациите на „Репортери без граници“ за медийна свобода и на Трансперънси интернешънъл за нивата на възприятие на корупцията, припомнят двамата.

„Тези класации подчертават колко големи са предизвикателствата пред България. Правителството и правосъдието трябва да положат усилия, за да гарантират, че законът е еднакъв за всички, не само за някои, и че медиите ще имат свободата да съобщават истината, без да са заплашени от тормоз, насилие или наказание“, пишат още сенаторите.

Менендес и Риш припомнят, че в продължение на осем месеца българите са протестирали срещу корупцията.

„И в духа на нашите дългогодишни отношения, Съединените щати трябва да подкрепят тези призиви и да помагат на България да се справи с корупцията, да възстанови независимите медии и да подкрепя върховенството на закона. Предприетите от България стъпки в тази посока само ще заздравят още повече нашите отношения“, завършва писмото, цитирано от svobodnaevropa.bg.

След това президентът Румен Радев обяви пред медии и във „Фейсбук“: „Не съм „опонент“ на правителството, а коректив на това, което виждам, и срещу това, от което негодуват българите. Ако властта се беше вслушала в исканията на хората, България нямаше да получи съкрушителна оценка за състоянието на корупцията, задушената свобода на медиите и политизираното правосъдие от Комисията за външна политика на Сената на САЩ. Тя отразява всички неща, за които говоря от началото на мандата си, и заради които хората протестираха. Ако правителството не иска да се вслуша в моите послания, то нека поне чуе оценката и препоръките на един стратегически партньор.“

В резултат, от ГЕРБ обявиха извънредното си изявление в 16 ч.

Даниел Митов каза: „Във връзка с излязлото днес съобщение, пуснато от личните профили на двама американски сенатори, трябва да кажем следното: първо, когато става въпрос за въпросната позиция, тя е позиция – лична, на двама членове на американския Сенат. Това не е позиция на Сената, не е позиция на американския Конгрес. Познаваме сенатор Менендес, знаем, че той е много активен. Непрекъснато има публични лични позиции, с които се отличава. Очевидно, обаче, отдавна не е имало посещение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *