ГЕРБ плаши Радев с импийчмънт

Ние ще решим, защото имаме достатъчно брой депутати по волята на българските избиратели дали да искаме импийчмънт или не. Можем да вкараме такава процедура, когато чуем решението на Конституционния съд”, заяви депутатът от ГЕРБ Георги Марков в декларация от името на партията. Главният прокурор Иван Гешев попита КС как може да бъде разследван президентът, който има имунитет.

Коментарът на Марков е за вчерашното обръщение към народа на президента Румен Радев в което той обяви, че сваля доверието си от правителството. Според Марков е безпрецедентно българския държавен глава да раздели нацията и да каже, “че той е само с тези милиони, които не са гласували за ГЕРБ, а не е с тези милиони, които 8 пъти на парламентарни избори избират партията ГЕРБ”.

В обръщението си Радев каза, че липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищението, методичното погазване на закона и морала доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции”.

„Нима е парализиран българският парламент? Имаше опит за парализация от БСП. И българският народ на евроизборите им каза мнението. Спомняте ли си как тръгнаха като аслани и как се върнаха. Няма да казвам, защото е неконституционно. Нима е парализирана местната власт? Може ли да е парализиран Бургас, а да е с такава хубава елха, на която да се възхити г-жа Радева. Нима е парализиран главният прокурор, че той така се е развихрил. Подгонил е бандитите, не стои във фризера, не е замръзнал. Нима е парализиран председателя на Върховния съд г-н Панов, той е толкова размразен, че чак отиде във Варшава на митинг срещу полското правителство в подкрепа на полската съдебна власт. Демокрацията в България си е в ред”, заключи Марков. Според бившия конституционен съдия друг проблем в изявлението на държавния глава в, че за пореден път говори, че бедността, че ставала все по-голяма. Марков се запита заплатите заплатите в България някога са били по-високи. След това, по традиция, припомни времето при Луканов, “когато направихте живота ни скотски, по времето на г-н Виденов, когато бяха 3 долара“ и когато „министър-председател“ е бил Илия Павлов.

Борисов бил обичлив за разлика от президента

Според Марков премиерът Бойко Борисов превъзхожда президента с едно много важно нещо: „Обичлив човек е. Той отиде и каза, че обича еднакво Меркел и антипода ѝ Орбан. В Америка каза нещо нечувано, че обича и републиканците и душманите им демократите.“

БСП: ГЕРБ се дразнят, че Радев казва истината

ГЕРБ ги дразни не, че президентът свали доверието от правителството, а че казва истината, каза зам.-председателят на групата на „БСП Крум Зарков, също от името на партията. Според Зарков актът по снемане на доверие е изключително важен. “Той не е безпрецедентен. Други президенти са правили същото. Именно президентът Плевнелиев и президентът Желев. Ние може да не сме били съгласни с тяхната оценка, но никога не сме им поставяли под съмнение правото да се обърнат пред българските граждани и да кажат, че правителството според тях не си върши работата”, каза Зарков. “Пропускате една ключова фраза на президента от вчера. Тя ми се струва, че е дори по-важна. Президентът Радев каза: „На всичко това трябва да се сложи край“. На кое? На розовите думи: да, на източването на публичните средства: да, но и на още нещо. На абсолютно неприемливото бездействие, което вкарва страната ни в абсолютно безвремие“, допълни още Зарков.

Правителството чака реката да донесе труповете на враговете им, но тя пресъхна

„Правителството, подобно на онези мъдреци, които спокойно чакат до реката течението да донесе труповете на враговете им, седи и гледа реката. Но тя пресъхна. Напълни се с умряла риба. Хората останаха без вода, а въздухът, който дишат, ги вкарва в болница. В кои болници ги вкарва? В абсолютно порутените общински и държавни болници или в лъскавите и скъпи частни болници. Всяка година, в продължение на 3 години, тук гласуваме още 100, още 200 и още 300 милиона бюджет на здравеопазването. Все повече и повече, за да изтичат тези пари, по признание на Здравната каса, в джобовете на спекуланти, докато истинските пациенти плащат от собствени си джоб“, заяви депутатът.

„Докато чакаме Васил Божков да се върне от Обединените арабски емирства, българите все повече напускат страната и бягат от тук. Защо? Не е само заради заплатите, а защото, освен добри доходи, търсят още здравеопазване, образование за децата си, социална справедливост и истинско правосъдие“, допълни Зарков.

На снимката: Георги Марков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *