ГЕРБ отказа да се занимава с цензурата в БНР

Депутатите на ДПС демонстративно отсъстваха от първата медийна комисия след скандала в радиото

Без какъвто и да е дебат и без нито едно изказване, членовете на медийната комисия в Народното събрание единодушно подкрепиха предложението на ГЕРБ на Сметната палата да бъде възложено да извърши одит за финансовото управление на БНР от началото на 2017 до 30 септември т.г., без да вземат каквото и да е отношение по разкритията за брутална цензура в обществената медия и за съдбата на шефа й Светослав Костов.

Заседанието на ресорната комисия бе първото след избухването на скандала в БНР. Затова се очакваше, че на него управляващи и опозиция ще обсъдят темата и ще заемат позиция редно ли е Костов да остане шеф на общественото радио. На практика обаче тази точка от дневния ред бе изчерпана за по-малко от пет минути, през които за цензурата в БНР не бе казана и една дума. Вместо това бе решено Сметната палата да започне одита си на 1 октомври, а резултатите от проверката да бъдат предадени в Народното събрание до края на януари догодина.

Знаково от заседанието отсъстваха всички представители на ДПС в медийната комисия. Включително и Велислава Кръстева, чието име вече бе споменато от бившия посланик в Москва Илиян Василев и от главния редактор на „Клуб Z“ Светлана Джамджиева като една от тези, които са звънили на директора на БНР да искат Великова да не отразява процедурата по избора на нов главен прокурор.

Днес СЕМ трябва да реши съдбата на Костов като шеф на радиото. В навечерието на заседанието се увеличават призивите към членовете му да поемат отговорност и да прекратят мандата му. Българският клон на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) излезе с позиция, с която поиска медийният регулатор „да спази закона и да отстрани Костов“. АЕЖ очаква още при следващото изменение на Закона за радиото и телевизията да се предвиди по-широка професионална и гражданска квота в СЕМ. Според асоциацията с досегашните си действия СЕМ не е защитил свободата на словото и не е намерил начин да даде гаранции, че няма да има намеса в работата им.

Асоциацията настоява още българските власти да поискат международно разследване на събитията в БНР. Миналия петък СЕМ сезира прокуратурата да извърши проверка дали Костов е оказал натиск и се е опитал да наложи цензура върху свои подчинени в БНР. АЕЖ обаче смята, че прокуратурата няма как да проведе истинско разследване на случая и смята, че международната проверка “трябва да обърне сериозно внимание на възможното влияние“ от нейна страна.

„Принципът Nemo judex in causa sua датира от римско време и означава, че никой не може да бъде съдия в собственото си дело. Същото важи и за ролята на обвинител – няма как някой да обвинява сам себе си, няма как прокурор да разследва случай, в който е замесено и неговото име. На който и да е прокурор в България да бъде възложено разследването, няма как да бъде гарантирана неговата обективност, при положение че ще трябва да разследва бъдещия си началник и при положение че цялата прокурорска колегия към Висшия съдебен съвет единодушно и категорично подкрепя своята единствена номинация“, заявяват от организацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *