Делото за прекратяването на правомощията му се гледа от “човека на Бойко” Димитър Узунов

ГЕРБ и още няколко партии опитват да отстранят от поста новоизбрания кмет на Благоевград Румен Томов (независим, подкрепен от БСП). Причината е казус с фирма на кмета, който вече е в Административния съд в Благоевград.

Първото заседание по делото за прекратяването на правомощията на Томов е насрочено за 14 януари, а съдия по него е Димитър Узунов, който доби популярност като “човека на Бойко” в предишния състав на Висшия съдебен съвет. Заслуга за това имат записите, които дадоха повод за скандала “Яневагейт”.

Жалбата срещу Томов е подадена от бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов (ГЕРБ) пред общинската избирателна комисия (ОИК). Той иска прекратяване на правомощията на Томов, тъй като настоящият кмет не е предприел действия да заличи своя фирма в законовия срок (4 декември 2019 г.) и така е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Проверка на документите на фирмата ЕТ “Румен Томов – Алма-ЕМ” в Търговския регистър показала, че към изтичането на крайния срок – 4 декември, няма внесено искане за заличаване на дружеството, става ясно от решението на ОИК. На 18 декември кметът внася уведомление в ОИК, че фирмата вече не съществува.

Общинската избирателна комисия отхвърля искането за прекратяване на правомощията на Томов.

Евродепутатът и областният координатор на ГЕРБ за Благоевград Андрей Новаков, както и представители на партиите “Мир”, “Нова алтернатива” и “Свобода” обжалват решението на избирателната комисия. Така казусът стига до Административния съд в Благоевград, а делото се гледа от Димитър Узунов.

Съдия Димитър Узунов доби популярност като “човека на Бойко” в предишния състав на Висшия съдебен съвет. Заслуга за това имат записите, които дадоха повод за скандала “Яневагейт”.

В записите Узунов е наречен “човека на Бойко” от тогавашния председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Тя споделя пред колежката си съдия Румяна Ченалова как Узунов е човекът на Борисов във ВСС, “с който комуникира и за всичко той му отговаря”. Според съдийката именно Узунов е ходатайствал пред Борисов тя да не бъде “опраскана” заради аферата с разрешените незаконни специални разузнавателни средства “Червей”.

В предишния ВСС мнозинството около тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров избра Узунов за представляващ член. Преди да стане част от съдебния съвет Узунов беше шеф на районния съд в Сандански. Той стана съдебен кадровик с протекцията на Яне Янев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *