Двама областни управители и бивш партиен кадър на Ковачки са номинациите

ГЕРБ обяви първите си официални кандидати за кметове, които са различни от сегашните лица в три големи областни градове. Освен в Пловдив, където настоящият кмет Иван Тотев реши да не се кандидатира за нов мандат, партията на Борисов е решила да заложи на нови претенденти и в Русе и Хасково.

Двама сегашни областни управители – на Пловдив Здравко Димитров и на Хасково Станислав Дечев, влизат в кметската битка, а в Русе е издигната Диана Иванова, която е директор на Професионалната гимназия по облекло в града, а на последните местни избори е била кандидат за общински съветник от партията наследник на “Лидер” на енергийния бос Христо Ковачки.

За това, че именно Димитров ще е предложението на ГЕРБ за Пловдив се говори още от юли, когато Тотев обяви, че няма да се явява на изборите.

Двата кметски мандата на Тотев бяха съпътствани от сътресения и скандали, които допълнително се усложняваха от вътрешнопартийната му конкуренция с Димитров, който от години е по-близък до премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Димитров беше депутат от ГЕРБ в 42 и 43 Народно събрание, но беше изключен от партията през 2015 година, когато реши да се включи като независим кандидат за кмет на Пловдив и се изправи срещу официално издигнатия от ГЕРБ Иван Тотев.

Тогава партията на премиера Бойко Борисов трудно задържа кметския пост – Тотев успя да спечели на балотажа едва с 1500 гласа срещу кандидата на ВМРО Славчо Атанасов, който и сега е кандидат за поста. Няколко дни по-късно Здравко Димитров бе назначен от Борисов за областен на Пловдив, а явно по това време си е върнал и членството в ГЕРБ

Как се стигна до издигането на Иванова за кмет на Русе

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е предпочела за кметския пост в Русе да се бори Диана Иванова, а не Пламен Стоилов, който изкара два мандата на поста.

През последните седмици има напрежение между ръководството и общинската организация на партията. Причината е решение на изпълнителната комисия да махне Стоилов от шефския пост в местната организация и на негово място да назначи бизнесмена Росен Даскалов, който бил непознат в общинската структура.

Последваха писма до Борисов в защита на Стоилов и с призив той да бъде върнат начело на партийната структура и да издигнат отново за поста. Вместо това Стоилов остава низвергнат, а Иванова е предложена за кандидат за кмет на ГЕРБ от новия общински ръководител, срещу когото общинската организация се разбунтува.

В момента Иванова е директор на Професионалната гимназия по облекло в града, била кандидат за общински съветник от “Български демократичен център“ (бившата партия “Лидер” на Христо Ковачки). Тя е магистър по “Автоматизация на производството” от РУ “Ангел Кънчев”.

Рокадата в Хасково – очаквана

Станислав Дечев, който е кандидатурата за Хасково, в момента е областен управител на Хасково. Той е магистър по “Автоматика и системотехника” от пловдивския филиал на Техническия университет в София. Работил е в ДФ “Земеделие” – Хасково, бил е и общински съветник в Хасково.

Не е изненада, че ГЕРБ има нов кандидат за поста в Хасково, защото партията свали доверието си от настоящия кмет на града Добри Беливанов още през 2017 година. Тогава избухна скандалът “Кумгейт”, а оттам се разплетоха и поредицата назначения на съученици, роднини и близки на вече бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев в общината, които той обясни като нормални, защото партията му спечелила изборите, а и “Хасково е малък град”.

Заради разкритията Добрев подаде оставка като депутат, но впоследствие структури на партията започнаха да излизат с позиции в негова подкрепа. Сегашният кандидат на ГЕРБ Станислав Дечев също се обяви в негова защита и в крайна сметка Добрев оттегли оставката, след като тя беше отхвърлена от пленарната зала. Конституционния съд (КС) обяви за противоконституционен отказа на Народното събрание да приеме оставката, която вече беше оттеглена.

Добрев все пак се раздели с депутатския си пост, но чак през април тази година. Причината бяха имотните скандали във властта. До това се е стигнало след публикация на “Биволъ”, от която се разбира, че приближени до него са пазарували апартаменти в София на ниски цени. Ставаше дума за същите хора, които преди две години той определи като “дрийм тийм” от назначения в хасковската община.

Добрев остана областен координатор на ГЕРБ в Хасково, но при номинирането на кандидати за кметове на града си е направил отвод, става ясно от публикации в местни медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *