ГЕРБ замразява преговорите за кабинет с ПП-ДБ

Всичко си има граници, заяви Мария Габриел

ГЕРБ замразява преговорите за съставяне на правителство, които води с коалицията “Продължаваме промяната” – “Демократична България”. Това съобщи спряганата за премиер Мария Габриел на брифинг с ръководството на ГЕРБ.

„Всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на базата на лъжа, разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на републиката“, подчерта тя.

Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност. Това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия за управление, за начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики, допълни още Мария Габриел.

По думите ѝ е неприемливо по време на преговори да се говори едно, а навън друго. Навън са лъжи. Изводът ми е, че вече те и вътре не могат да бъдат приемани сляпо за истина. С цялата ми симпатия  към стойностните хора в ПП- ДП, смятам, че това е неприемливо и към тях. Второ, неприемливо е, дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван. България е суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и аз ги ценя, защото знам, че когато отстояваш позицията си от самото начало, с аргументи, с прозрачност, те те уважават. Но решенията се вземат единствено в България. България не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността, каза още Мария Габриел.

Тя допълни, че е уведомила за решението си Николай Денков, другият номиниран за ротационен министър-председател от “Продължаваме промяната- Демократична България”.

“Замразяването на преговорите означава, че те могат да бъдат размразени, преди да бъдат окончалетлно прекратени. Очакваме извинение към българските граждани, учители, офицери”, уточни Габриел.

Томислав Дончев коментира, че “този, който е правил ала-бала с президента”, сега плаши ГЕРБ с него. Компромисът е една от основните технологии в политиката и ние компромиси направихме всякакви, каза още той: “Втори мандат, небалансирано присъствие на втория, по-малкия, ярки политически фигури. Едно е компромис обаче, друго е да позволиш с твоя глас във властта да бъде инсталиран войнстващ болшевизъм. Този, който ще става министър в този кабинет, трябвало с кръв да се подпише, че ще прави чистки, няма значение дали е законно или незаконно”, заяви Дончев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че по време на преговорите с ПП-ДБ никога не е бил поставян въпросът за неговия имунитет.

Борисов каза още, че че ГЕРБ са разговаряли с техни колеги и ще направят предложение в парламента държавата да купи същите машини за гласуване, които се използват и в САЩ, за да няма манипулации.

“За да стане незабавно, бързо, поради изключителната важност да провеждаме честни избори. Да няма смачкани протоколи, да няма флашки фалшиви, ала-бала и всичко останало, защото аз така разбрах “ала-бала”. Да купим същите машини като в САЩ, приемаме, че там е най-голямата демокрация и със същите машини да провеждаме гласуване, което да избягва далаверата с машинния вот”.

„Вчера казах, че записите не могат да ми повлияят на преговорите. Това беше преди да ги чуя. Да записваш централата на политическа партия е “Уотъргейт” – най-тежко нарушение в една демонстрация. Само че се оказа, че не е така, това е подтекст, за да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати. Във всяко стадо има черни овци, намират се виновните”, каза Борисов.

„Разговорите ще бъдат размразени, ако видим желание, каквото и „Да, България“ заяви – за експертно правителство“, подчерта Бойко Борисов.

„Все едно Меси да победи и даде купата на Франция. Феновете ще полудеят какво прави. Ние бяхме в същата ситуация. Голямата част от хората го разбраха, че това е добро за държавата. Записите изтекоха, когато тръгнахме да правим правителство. Нерегламентирани записи. Нямаше да обърна внимание, ако в тях не прозираше начинът, по който искат да управляват държавата. В разговорите бяха съвсем добри хора. Никога не съм си мислел, че това таят зад гърба ни“, коментира той.

„Трети мандат не виждам как ще стане и тогава изборите са много по честен вариант към хората“, убеден е председателят на ГЕРБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *