ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ провалиха заседанието на парламента

Управляващите допускат, че може да не се проведе и вотът на недоверие

 

Редовното заседание на Народното събрание бе провалено в сряда, след като новото парламентарно мнозинство го бойкотира. ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ едновременно отказаха да се регистрират и кворумът пропадна. Това стана само часове преди да бъде подложен внесеният от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството, което няма мнозинство в парламента след решението на ИТН да оттегли подкрепата си към него.

Председателстващият Народното събрание Мирослав Иванов (ПП) даде три възможности за събиране на кворум, но при последната се регистрираха 115 души при нужни 121. В залата при пълна мобилизация се намираха депутатите на ПП, БСП, Демократична България и шестимата отцепници от ИТН. Управляващите, които в момента са малцинство в парламента, заподозряха, че е възможно партиите от опозицията да не се явят в зала и при гласуването на вота на недоверие. Четирите партии от новото парламентарно мнозинство пък отхвърлиха подобна възможност и обявиха, че кворумът е ангажимент на управляващите.

На днешното си редовно заседание парламентът трябваше да разгледа процедурните правила за избор на нов председател на Народното събрание, а опозиционното мнозинство, което миналата седмица свали от поста Никола Минчев от ПП и внесе правилата, не е искало тази точка да бъде част от дневния ред. „Продължаваме промяната“ обяви, че партията няма намерение да предлага свой кандидат за поста и ще остави „новата управляваща коалиция“ да вземе това решение. ГЕРБ също няма да издига свой кандидат, съобщи Радомир Чолаков пред бТВ. БСП също не желае позицията. През миналата седмица за поста се спрягаше Ива Митева от “Има такъв народ“, но и тя отказа.

„Управляващата опозиция бойкотира заседанието на Народното събрание. Настояваха миналата седмица да бъде избран нов председател на парламента, а днес са против тази точка, защото това щяло да доведе до обществено напрежение. Не изключвам днес да не се проведе изобщо заседание на парламента“, каза заместник-председателят на Народното събрание и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обясни решението на партия с нежелание да се гласува нов председател на парламента преди вота на недоверие.

„Три пъти днес правителството падна и това, което ще се види на извънредното заседание е, че правителството ще падне за четвърти и пети път, ако има прегласуване“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ, като с думите си визираше трите провалени опита за събиране на кворум и предстоящото довечера реално гласуване на вота на недоверие.

„Ставаме свидетели на поредния саботаж на работата на българския парламент, стана ясно, че тези парламентарни групи, които претендират да управляват държавата, нямат никаква отговорност към бъдещето на България“, посочи председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски. Той, подобно на Атанасов, заподозря, че опозиционните партии ще постъпят по същия начин при гласуването на вота на недоверие и няма да се явят в зала от „страх случайно да не загубят вота“.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пък подчерта, че „винаги в Народното събрание се е твърдяло, а и е вярно, че кворумът е отговорност на управляващите“. В такава посока имаше и изказвания от Десислава Атанасова от ГЕРБ и Ива Митева от ИТН.

В отговор на въпрос защо депутатите от партията ѝ не са се регистрирали, Митева отговори: „Има такъв народ“  в момента е опозиция, ние не сме част от управляващите“.

Тя добави, че ИТН още преди седмицата са предложили бърз избор на нов председател, а по повод отстраняването на Минчев каза, че Стефан Савов и Огнян Герджиков са били прекрасни юристи, но са били предсрочно освободени от председателския пост „просто защото се смени мнозинството“.

Настоявахме за бърза смяна на председателя и избора на нов, за да може вотът на недоверие да се проведе в неделя, защото натискът срещу нас е ужасен. Как бихте се чувствали всеки ден да получавате по няколко СМС-а?“, добави Митева, визирайки първоначалните настоявания на опозиционното мнозинство вотът на недоверие да се проведе възможно най-бързо на фона на заявките на премиера, че ще разговаря с депутати в ИТН в търсене на още народни представители, които да подкрепят управляващите.

Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“ пък заяви пред Нова тв, че „има хора, които искат да застанат на наша страна, но ги заплашват и притискат“. „Новото мнозинство на ДПС прие буквално призива „мафията вън“ и не влязоха в пленарната зала“, каза още той по повод проваленото заседание.

Карадайъ иронизира управляващите и заяви: „От цялата последна седмица нито Кирил Петков, нито Асен Василев, нито Бойко Рашков са ми се обаждали да ми дадат някакви указания. Не знам какво да правя, а те са единствените носители на истината. Нито Кристиан Вигенин, нито Мирослав Иванов са ми разтълкували какво означава това“.

Въпреки провала на редовното заседание на парламента, насрочените за сряда комисии ще се проведат. Извънредното заседание, на което ще бъде гласуван вотът е насрочено за 19:10 часа тази вечер на фона на демонстрации „за“ и „против“ кабинета. Това обаче може да възпрепятства някои депутати да стигнат до пленарната зала.

Според конституцията при внесен вот на недоверие опозицията трябва да съберат поне 121 гласа „за“. В момента опозицията има общо 125 народни представители, а ПП, БСП, ДБ и отцепниците от ИТН са общо 115 души, но това може и да се промени до гласуването.

Управляващата коалиция няма нужда да търси мнозинство в своя подкрепа, достатъчно ще е няколко депутати да отсъстват или да гласуват „въздържал се“, за да спасят кабинета. Междувременно новото мнозинство в парламента ГЕРБ-ДПС-„Възраждане“-ИТН ще опита да задържи сегашните си народни представители и да не допуска нови отцепници. От опозицията обаче ще трябва да съберат и всичките си депутати, които ще трябва да минат през протестите, за да влязат в парламента, защото в сряда сутринта ще има редовно заседание, след него са насрочени заседания на комисии в сградата на партийния дом и едва вечерта ще се стигне до извънредното заседание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *