30 години по-късно чл. 1 невъзможно, убеден е депутатът

Политическите изгреви и залези ги определя гласът народен и Божи. Само преди месец обаче народът реши да няма залез на ГЕРБ в повечето градове. Така депутатът от ГЕРБ Георги Марков отговори на отправените от президента Румен Радев критики към управляващите.

Марков нарече президента “опозиционен лидер” и го увери, че идва бодра смяна от “гербери” и предрече “изгрев” на партията идните години.

Изявлението му дойде в декларация от името на ГЕРБ по повод 30 години от началото на прехода, в която направи исторически преглед на събитията. Йордан Цонев от ДПС пък го скастри да не забравя ролята на българските мюсюлмани в борбата им срещу тоталитарната държава. Той припомни заслугите на ДПС за падането на режима и за последващия избор на България за геостратегичската й ориентация.

“Вчера държавният глава се появи в интервю, очаквах, че той ще изрази съжаление за тези две национални катастрофи при управления на БСП -за този фалстарт на българския преход, за убитите надежди, че 90-те години ще има реформи. Вместо това уважаваният държавен глава предрече залез на ГЕРБ. И сега да кажем – залезите и изгревите, за разлика когато кара самолета, политическите залези и изгреви ги определя гласа народен и Божи. Само преди един месец народът реши да няма залез на ГЕРБ в София, Пловдив, Велико търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Силистра, Габрово, Търговище, Монтана, Шумен, Кюстендил, Казанлък, Нова Загора, Дупница, Асеновград, Ловеч, Бяла, Петрич и още и още…”, отвърна задочно Георги Марков на президента.

Той го увери и че в ГЕРБ идват млади и кадърни хора.

“С окото на депутат от Великото народно събрание, останах тука като изкопаемо, виждам бодра смяна – толкова млади и кадърни гербери, и понеже не съм джендър – герберки. Това от самолет не се вижда. Който не вярва, да заповяда, включително и президента, ще го заведа в Тетевен да види 22-годишната Преслава, млада кандидатка за общински съветник, женена за гвардеец с 2 деца, ще го заведа в Ловеч да види какво е областен управител, да види председателя на общинския съвет в Лом, падна ми шапката, вижте какво е истински местни лидери! Задава се бодра смяна, направих едно албумче на Борисов – банка кадри 2021, 2025, 2029 г. Това ще е изгревът на ГЕРБ”, предрече той.

Марков изтъкна, че говорейки за чл. 1 трябва да кажем, че днес 30 години по-късно той е невъзможен.

“Мандатоносителят ГЕРБ няма собствено парламентарно мнозинство, управлява с коалиция. Президентът е ярък представител на опозицията. Има Конституционен съд, оглавен от мой приятел и внук не на Стефан Савов, а на Борис Велчев. Няма лошо, това е демокрацията. Даже бих казал – превиваме от демокрация. Никъде няма председател на ВКС, който да чете политически неолиберални тиради. Хайде халал да са му и това постигнахме. Днес ние се покланяме от ГЕРБ на тези десетки хиляди, които свалиха чл. 1 и обещаваме на всички вас, че никога няма да допуснем да се повтори”, завърши Марков.

Йордан Цонев се съгласи с Марков, че споменът за станалото преди 30 г. е важен за обществото, но настоя да няма “дупки” в него.

“Когато говорим за онези събития, и за митингите, за излезлите хиляди в София и още повече в цялата страна, да не забравяме българските етнически турци, мюсюлманите в България. Те бяха в София в битка да падне тоталитарната държава, да падне член 1. Когато излизаха по трибуните, покойният Жельо Желев и другите дейци, аз знам, че по същото време в затворите имаше политически затворници, а тези, които бяха на трибуната, не бяха политически затворници. Някои от тях бяха водили битка с тоталитарния режим като дисиденти с книги, със слово, но други бяха водили истинска битка с тоталитарния режим. Къде беше д-р Ахмед Доган – в затвора, излежаваше присъда в биткта за права и свободи, за демокрация в България. Кой спомена десетките жертви на тоталитарния режим от българските турци и мюсюлмани. Когато говорим за тези събития, никога не трябва да пропускаме решаващата роля на българските мюсюлмани срещу тоталитарния режим и това го казвам с чест и с достойнство, аз, православният християнин!”, настоя депутатът от ДПС в декларация от името на групата.

Той посочи, че без битката на българските мюсюлмани, тоталитарният режим нямаше да е така разклатен и нямаше да падне.

“Нямаше да ги има тези събития, както и последващата роля на ГЕРБ. Да, ама България премина през всички тези изпитания без ГЕРБ. България определи своя европейски и натовски път с ролята на ДПС. Ето това е патриотизмът, някои от тях дадоха живота си, други лежаха по затворите, водиха битка в демократична България. Заставаха твърдо за европейския път, не подменйте ролята на ДПС!”, заключи Цонев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *