Георги Марков: Дал съм дума на Борисов да не коментирам Харизанов

Депутатът от ГЕРБ Георги Марков беше събеседник в предаването „Политически некоректно“ по БНР с водещ Силвия Великова в неделя. Публикуваме частта от интервюто, която хвърля светлина на ставащото „в кухнята“ на ГЕРБ. Целия разговор можете да чуете тук.

Важно за контекста на интервюто е обявеното от Борисов в началото на лятото „проветряване на листите“ и заявката му за нови лица за депутати от ГЕРБ. Премиерът обяви това на среща с млади икономисти от Института за дясна политика, изпълнителен директор на който е директорът на телевизия „Европа“ Георги Харизанов. Харизанов е бивш директор на „Напоителни системи“, уволнен в първия мандат на ГЕРБ, защото се разбра, че няма висше образование, че преди години е бил осъден условно за изнудване и че срещу него има разследвания за кражба и закана за убийство. В крайна сметка той осъди прокуратурата за незаконно обвинение.

Марков е сред най-страстните привърженици на Борисов, но от половин година е ясно, че е в конфликт с Харизанов, който също е много близък на премиера и негов яростен защитник в медиите.

Ето какво каза Марков за Цветанов, Харизанов и Борисов:

Кой скара Борисов и Цветанов?

– Кой ги скара – това е много интересен въпрос. Аз съм човек, на който не му отива да говори по партийни въпроси. Не съм член на партията. Не ми е работа да съм съдник на Борисов, нито адвокат на Цветанов. Но аз съм честен човек, аз съм юрист. И когато беше ударен Цветанов, аз имах доблестта и познанията юридически да кажа, че ние не сме 1973 г., когато другарят Тодор Живков и академик Ярослав Радев направиха Закона за собствеността на гражданите – 120 квадрата, нямаш право на второ жилище, само по наследство, ако го получиш, даваш го на децата, ако не – разводи до дупка, за да си запазиш жилището от 120 квадрата. Ние сме в условията на пазарно стопанство, на свободно договаряне и нищо лошо няма един депутат да замени два апартамента, с три деца плюс това, за един.

Скараха ги едни хора, които бяха внушили на Борисов, че може и без Цветанов: „Той прави структури, той ще си обсеби партията“ и така нататък. Дочуваха се тези неща.

За мен така нареченият асансьор в жилището – не знам защо асансьорът да не е в жилището – или трябва да се върнем към някои наши президенти, които са се родили на село и тоалетните са им навънка. Асансьорът беше поводът. Подцениха Цветанов, мислеха, че той ще отиде да бродира при жена си, но той е още млад и направи тези неща.

Двойна грешка в ГЕРБ – грешка на Борисов, че изгони Цветанов, грешка на Цветанов, че говори срещу ГЕРБ. От там нататъка резултатите от изборите ще покажат кой крив, кой прав. Но изгонването му беше грешка на Борисов.

Кои са тия хора, които казаха на Борисов, че може без Цветанов? Имаше един Ваш пост във „Фейсбук“, който никой не разбра. Нещо казахте за Сачева и Харизанов… (Става дума за следните думи на Марков: „С Харизанов и Сачева ГЕРБ е обречен. Ако Борисов си ги харесва, халал да са му. Въпрос на вкус. Каквото можах, направих за ГЕРБ заради Бойко и красивите герберки!“ – бел. ред.)

– За Сачева много се ядосах, че беше изрекла едни думи през 2013 г. за ГЕРБ, които сега звучеха по площадите. Намерих като мъж и кавалер сили да й се обадя и да й се извиня. Казах, че това е било просто емоционално. И тя ми прие извинението.

За Харизанов го казах, обаче те моля да ме извиниш – поел съм абсолютно джентълменска дума пред Борисов да не го коментирам този човек в медиите. Ще се удържа още два месеца. „Вентилатор“ ли ще бъде, ще проветрява ли, какво ще прави – Бойко ми каза: „Брат ми, казвай ми на мене, ако нещо имаш.“

И затова аз съм поел този ангажимент, два месеца остават до края на мандата, и няма да го коментирам в медиите.

Ама на него му казахте, каквото имате да му кажете, така ли?

– О, много му казах. То беше драматичен разговор между мен и Борисов. Много драматичен. И така, трогна ме Бойко. Трогна ме с този разговор. Това ти го казвам най-човешки. Просто, защото си беше позволил онзи човек да ме коментира някъде, а няма на какво отгоре. И Борисов ме разбра.

Ще се кандидатира ли Георги Марков пак за депутат?

– Има нови критерии в ГЕРБ – ти не знам дали разбра. Единият – отговарям, ама дрънкам, ставам за пожизнен сенатор – глава на раменете си. … Другият критерий, наложен там от обкръжението на Бойко, от така наречените вентилатори, да си не аналогов, а дигитален. Обаче аз съм аналогов и старомоден ветеран от Великото народно събрание.

Кои са „вентилаторите“ в ГЕРБ?

– Е,, нали ти казах, че поех ангажимент пред Борисов да не коментирам това до края на изборите. Имаме 25 години приятелство, не мога сега да строша честната дума, че няма да обсъждам „вентилаторите“. Ако задуха кофти вятър от „вентилатора“, току виж надул платната на Цецо или на друга партия. Требва да се много внимава с вентилацията, защото сега не могат да се отварят прозорците и ако се сбърка с „вентилатора“, може да стане голяма беля. Това в кръга на шегата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *