Гардове на вербовчика на агент „Буда“ пребили протестиращите пред Министерския съвет?

Охранители на прословутата фирма „Делта гард“ на Димитър Спасов – Каратиста са в основата на сблъсъците между полицая и демонстранти в петък вечерта. Гардовете, прочули със скандалния филм „Осемте джуджета“, който разказва как чрез адвокати и прокурори се прави опит да бъде откраднат бизнесът на Илия Златанов, са били внедрени сред полицаите по време на вчерашните ексцесии. Именно те са пребивали граждани в пространството между колоните на правителствената сграда в късните часове на 10 юли, съобщи пред телевизията на БСП депутатът Стоян Мирчев.

„В този протест (на ГЕРБ, б.р.) са и биячите на една охранителна фирма, които се сливат включително и с полицаите, и които биячи организираха контрапротеста в защита на Иван Гешев. За тези биячи се говореше в един много интересeн филм – „Осемте джуджета“, който показва как е превзета държавата от мафията отвътре“, каза народният представител. И допълни, че тези биячи на „Делта гард“ оказват значителна подкрепа на ГЕРБ по време на избори.

Дълго време се считаше, че охранителната фирма „Делта гард“ е протежирана единствено от депутата от ДПС Делян Пеевски. За създаването на това внушение основна роля изигра както въпросното разследване на Антикорупционния фонд, така и участието на хората на Димитър Спасов в протестите в защита на Иван Гешев, снимани от множество медии.

Това, което обаче не се споменава (вероятно поради липса на информация и журналистически нюх) е биографията на Каратиста. Димитър Спасов е син на подполковник Спас Спасов, който e бивш началник на сектор “НБ” в ЦСБОП (сега ГДБОП), показа проверка на „Рикошет. орг“. Именно Спасов – старши е човекът, който на 9 декември 1996 г. регистрира настоящия български премиер Бойко Борисов като информатор на службата с кодовото име „Буда“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *