„Газпром“ обяви, че „Северен поток 2“ е готов за пускане

Газопроводът „Северен поток 2“ е готов за пускане, заяви по време на закрита телефонна конференция за инвеститори заместник-началникът на управление на „Газпром“ Алексей Фиников, цитиран от ТАСС в понеделник.

„Газопроводът „Северен поток 2″ е завършен и готов за пускане“, каза той.

Първата тръба на газопровода вече е запълнена с технически газ, а втората е впроцес на подготовка за запълване, посочи топ-мениджърът на газовия холдинг.

Той обаче отказа да коментира хода на сертификация на оператора на газопровода „Норд Стрийм 2“ като независим преносен оператор.

Строежът на съоръжението беше напълно завършен на 10 септември 2021 г. Първоначалните планове бяха той да приключи до края на 2019 г., но наложените от САЩ Санкции за компаниите, участващи в реализацията му, забавиха строителните дейности.

Газопроводът се състои от две тръби с общ капацитет от 55 млрд. куб. м, минаващи по дъното на Балтийско море от руското до германското крайбрежие.

За да бъде въведен в експлоатация газопроводът „Норд Стрийм 2“ трябва да предостави сертификат за съответствие с техническите норми, както и ба бъде сертифицирана като независим преносен оператор от Федералната мрежова агенция. Това решение се очаква да бъде публикувано на 8 януари 2022 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *