България започна по-активно да работи по строителството на газоразпределителната мрежа след критиките на руския президент Владимир Путин. Това заяви ръководителят на “Газпром” Алексей Милер в интервю за предаването “Москва. Кремъл. Путин”, предаде БТА.

Наскоро Путин критикува България, че умишлено бави реализацията на проекта “Турски поток” през соята територията. Малко след това премиерът Бойко Борисов летя 45 минути над изграждащото се трасе, което той нарича “Балкански поток”. Българският министър-председател обяви, че по време на официалното откриване на “Турски поток” в Турция показал на Путин снимки от кипящото с пълна пара строителство. Добави, че работата трябва да приключи до края на май.

Виждаме, че нашите български партньори в момента работят значително по-интензивно, отколкото преди известно време, каза Милер няколко дни след срещата на Борисов с Путин и Ердоган при официалното откриване на газопровода на турска територия.

Руският министър на енергетиката Александър Новак изрази увереност, че България ще изпълни своите задължения.

“Днес работата върви с пълна сила, мащабно, и сме уверени, че българските колеги ще изпълнят своята част от строителството”, отбеляза Новак.

Сръбският премиер Александър Вучич подчерта, че страната му е изпълнила своята част от работата и сега чака България да приключи строителството.

На 8 януари турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин официално откриха газопровода “Турски поток”, който минава по дъното на Черно море от Русия до Турция. След това по суша достига границите със съседните страни, откъдето газът се изнася в Гърция, България, Северна Македония. След като приключи строителството на цялата инфраструктура газът ще тръгне към Сърбия и Унгария.

Пропускателната способност на газопровода с дължина 930 километра е 31.5 милиарда кубични метра газ годишно.

“Не съм длъжен да убеждавам г-н Путин за забавянето. Аз не се бъркам на нито една държава. На българска територия инвеститор е Саудитска Арабия и ние изграждаме българската газопреносна мрежа”, обяви след събитието в Турция Борисов пред българските медии. Проектът, който Борисов нарича „Балкански поток“, струва 3 млрд. лева. Изпълнителите на строежа на линейната част (саудитският консорциум “Аркад”) и на компресорните станции (консорциум между германската “Ферощал” и българската “Главболгарстрой”) по трасето осигуряват финансирането, а държавният газов оператор “Булгартрансгаз” ще го връща от транзитните такси след пускането на тръбата.

Ден след откриването на “Турски поток” с участието на Путин, Ердоган, Вучич и Борисов държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл заяви пред БНР, че САЩ са против разклонението на газопровода “Турски поток” през България. Америка разглежда проекта като геостратегически за Русия, уточни той. Според него Русия се опитва да дестбилизира Украйна като я заобиколи, и в същото газопроводът е още едно средство на Русия да се наложи над Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *