Газпром намали с около 60 % доставките на газ за Германия, ограничава ги и за Австрия

Руският монополист обоснова ограниченото подаване на газ със забавена доставка на оборудване от „Сименс енерджи“

 

Руският енергиен гигант „Газпром“ започна да намалява доставките на природен газ за Германия по газопровода „Северен поток 1“, съобщи ДПА.

Максималният обем синьо гориво, който ще бъде доставян дневно е 67 млн. куб. м. Това е спад с около 60 процента, само в рамките на два дни, отбелязва ДПА. Вчера руският монополист обяви, че ги ограничава от 167 млн. куб. м на 100 млн. куб. м на ден.

От „Газпром“ са съобщили вчера и на австрийската петролно-газова компания О Ем Ви (OMV), че ще ѝ бъдат намалени доставките на природен газ. Това пише днес руският икономически всекидневник „Ведомости“, който цитира представител на О Ем Ви, предаде ТАСС. Не се уточнява с колко ще бъде намален обемът, но от австрийския концерн ще могат да го компенсират напълно, е заявил източникът от австрийската компания.

Вчера говорител на италианската енергийна група „Ени“ (Eni) обяви, че от „Газпром“ са ги информирали, че им намаляват доставките на синьо гориво с 15 процента дневно, съобщи Франс прес.

Руският монополист обоснова ограниченото подаване на газ със забавена доставка на оборудване от „Сименс енерджи“ (Siemens Energy). Германската компания обяви, че една от газовите турбини за „Северен поток 1“ неотдавна е била ремонтирана в Канада, но не може да бъде транспортирана до Европа заради санкциите срещу Русия.

На този фон чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела обяви в социалната мрежа „Туитър“ (Twitter), че руските доставки на природен газ за Чехия не са намалени. Според Сикела обаче руският президент Владимир Путин води „енергийна война срещу Европа“, информира Ройтерс.

Зависимостта на Чехия от доставките на руски природен газ е почти 100 процента, отбелязва агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *