В Брюксел спорят дали Мария Габриел да отговаря и за културата

Съветът на ЕС по образование, младеж, култура и спорт е обсъдил днес предложението за промени в наименованието на отговорностите на следващия български еврокомисар, съобщава БТА.

Италианското правителство днес е предложило названието на отговорностите на еврокомисаря Мария Габриел да включва и култура, освен младеж и иновации.

В момента Финландия е председател на Съвета на ЕС. От името на председателството финландският министър на науката и културата Хана Косонен заяви, че “би могло да има нужда” от добавянето на културата в наименованието, но същевременно отбеляза, че това остава работа на новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Културата и спортът са в обхвата на бъдещите отговорности на еврокомисаря Габриел, но това не се посочва директно в името на нейния ресор.

По настояване на Европейския парламент Фон дер Лайен досега промени наименованията на отговорностите на трима бъдещи комисари.

Днес неин говорител поясни, че не се налага към името на отговорностите на Мария Габриел нещо да бъде допълвано.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли също се произнесе днес по този въпрос, като посочи, че евродепутатите биха били доволни от включването на думата “култура” в названието.

Сасоли не постави условие тази промяна да бъде направена, за да може ЕП да гласува целия състав на новата комисия идната сряда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *