„Вълка от Уолстрийт“ Юлиян Цолов: Стилян Шишков заплашва мен и близките ми със саморазправа

Делото срещу Цолов е поръчано от Стилян Шишков, който е собственик на сайтовете Спортал и Новини.бг

Известният у нас като Вълка от Уолстрийт Юлиян Цолов завършва Първа английска Гимназия в София с отличен успех. След това специализира „Финанси и инвестиции“ в Меката на финансите – Ню Йорк. Развива шеметна кариера на Уолстрийт, работейки за едни от най-големите инвестиционни банки в света (Lehman Brothers, Credit Suisse, Morgan Stanley). На върха на кариерата си менажира активи за $3,4 милиарда за едни от най-големите корпорации в Америка и Европа.

С настъпването на ипотечната криза през 2009 година той, партньорът му и банката Credit Suisse са обвинени за агресивни практики и недостатъчно ясно представяне на рисковете в ипотечните заеми, обезпечаващи част от финансовите инструменти, които са продавали. Сключва споразумение с властите, изтърпява наказание и се прибира в България, където развива предприемаческа дейност. Тук реализира една от най-успешните сделки в онлайн пазара за фармацевтични продукти. Женен е за Славена Вътова, от която има две деца.

– Господин Цолов, Софийската районна прокуратура ви повдигна обвинение за измама за близо 800 хиляди лева. Какъв е случаят?

Тук става дума за целенасочено заблуждаване и въвличане на прокуратурата в обслужване на конкретни бизнес интереси с цел да се принуди едната страна в чисто търговски взаимоотношения да постъпи според претенцията на другата страна. Зад това стои моят бивш бизнес партньор Стилян Ангелов Шишков (собственик на сайтове като Sportal.bg, Novini.bg, Hotnews.bg, както и на медийните агенции DigitalID, XL Media и Alldigital.bg). За всеки запознал се с фактите стават ясни няколко неща – че липсва извършено каквото и да е престъпление и че това е един чисто търговски спор между две дружества („Сентека“ ЕООД и „Алтегис“ ЕООД). Същността на спора са претенциите на Шишков към приходите на моето дружество („Алтегис“ ЕООД). След като не ги удовлетворих, той започна да говори за несъответствия при фактурирането на услуги. Оттам по чисто мутренски начин, характерен за 90-те години на миналия век, аз бях изнуден от Стилян да подпиша запис на заповед, с която се задължавам да дам пари на „Сентека“ ЕООД, фирма изцяло контролирана от него, с подставено лице за собственик и управител – неговата секретарка Юлия Попова. Думите му дословно бяха: „Ще смачкам теб и жена ти икономически, психически и физически. Ти знаеш, че от годините ми във ВИФ познавам много хора от криминалния контингент, покрай медията имам много контакти с политици и магистрати и ще използвам всички способи и лостове в държавата, за да срина теб и семейството ти по всякакъв възможен начин“. Всъщност Стилян многократно се е хвалил пред мен и приятели с близките си контакти с прокурор Ангел Кънев и с главния прокурор Иван Гешев. Споделял е, че разчита на тях за съдействие по различни казуси. Все пак подадох жалба в ГДБОП и уведомих чуждестранните партньори на Стилян. Софийската районна прокуратура образува досъдебно производство за престъпление по чл. 213а, ал. 1 НК („Заплаха с насилие“). Събитията по бързото прекратяване на въпросното дело и светкавичното повдигане на обвинение срещу мен обаче потвърждават близките връзки на този човек с прокуратурата. Убеден съм, че независимият съд ще определи това обвинение като абсолютно несъстоятелно, защото то касае единствено търговски спор в гражданскоправни отношения, и ще прекрати това производство поради липса на престъпление.

Моите действия изкараха Стилян извън кожата му и вследствие на това влезе в действие режисиран от него сценарий, с който в жълтата преса се предприе кампания, целяща да ме дискредитира пред клиентите, прокуратурата и обществото. В яростта си този човек започна да звъни на майка ми и да я предупреждава какво ще ми се случи, ако не му прехвърля парите, както и да се свързва с мои приятели, за да се опитва да ме компрометира пред тях. Представяте ли си, че стигна дотам да ангажира три момичета да раздават безплатно жълт вестник с моя снимка и гнусно изфабрикувана статия в градинката, където играят децата ми, които са на 5 и 7 години? Няма да оставя нещата така. Ако трябва, ще информирам европейските институции, защото е недопустимо случващото се с мен и семейството ми. Бившият ми партньор не се посвени да увлече държавната машина.

– Защо смятате, че обвинението е несъстоятелно?

За всеки, запознал се с фактите, веднага става ясно, че това е един чисто търговски спор между две дружества – „Сентека“ ЕООД и „Алтегис“ ЕООД. Надявам се, че компетентните органи ще бъдат достатъчно прозорливи, за да разберат как са подведени от инсинуациите и скалъпената история на Стилян Шишков в услуга на неговите бизнес интереси.

Всичко е подкрепено с документи. Клиентите подписват договори за различни услуги по един проект с две дружества, „Алтегис“ ЕООД (ЕИК 202899523) и „Сентека“ ЕООД (ЕИК 205576169), където са описани самите услуги, срокове за изпълнение и всички необходими клаузи, характерни за търговскоправни отношения. В бизнеса е напълно нормална практика да има два или повече изпълнителя по един проект. Тези договори се преглеждат от юристи на клиентите и ако е необходимо, се нанасят корекции по тях. След това се подписват от управителите на клиента, на „Алтегис“ ЕООД и на „Сентека“ ЕООД. След това тези услуги се изпълняват в предварително определена последователност, клиентите ги приемат и започват да ги ползват. В този процес се издават фактури, които се плащат по банков път, счетоводните, обслужващи съответните дружества, осчетоводяват всички трансакции и се плаща ДДС на държавата. Важно е да се отбележи, че всички услуги, описани в договорите, са коректно доставени на клиентите, те ги ползват вече няколко години и през това време никога не са имали претенции, докато посредством манипулативни способи не бяха използвани в услуга на користните цели на Стилян Шишков. Не ви ли звучи абсурдно някой да твърди, че е бил в заблуда и си е мислил, че има само един изпълнител („Сентека“ ЕООД – ЕИК 205576169) на проекта му, при положение че същият този човек съвсем съзнателно е прегледал, одобрил и подписал договори с различен предмет на дейност с 2 дружества изпълнители. Не ви трябва юридическо образование, за да прозрете антилогиката във всичко това.

– Откога се познавате със Стилян Шишков и откога имате съвместен бизнес?

От над 20 години и приятелството ни датира от времето, когато работех и живеех в Ню Йорк, а той в Атланта. В годините бяхме в изключително близки отношения, не минаваше ден, без да се чуем по няколко пъти, непрекъснато се събирахме, ходехме на семейни почивки и т.н. Имахме си доверие и сме си помагали. Това имаше различни изражения, като например това, че аз му дадох назаем $60 000 през първите години на „Спортал“. През последните близо 9 години развивахме общи бизнеси в сферата на информационните технологии и електронната търговия, всички от които бяха печеливши. Аз отговарях за цялото оперативно управление на бизнесите, развитието на продажбите и менажирането на клиентите, докато неговата роля се изразяваше в това да бъде инвеститор, когато се наложи, да помага с медийна реклама и контакти. Заедно вземахме всички стратегически решения. В много случаи имахме повече клиенти, отколкото можем да обслужим. Бизнесите ни винаги са били печеливши.

В този процес реализирахме най-успешната дигитална сделка във фармацевтичната индустрия – а именно развитието и продажбата на „Софарма Трейдинг“ АД на това, което днес е SOpharmacy.bg – най-голямата по посещаемост и оборот онлайн аптека в България. Години наред бяхме 50/50 партньори и това може лесно да се провери в Търговския Регистър („Трендком“ ООД – ЕИК 202676965, аз бях и управител на „Софармаси 6“ ЕООД – ЕИК 202907906). След сделката със „Софарма“ създадохме дружеството „Сентека“ ЕООД (ЕИК: 202576169), където поради 5-годишна клауза за неконкуриране в договора със „Софарма“ ние не фигурирахме на хартия. Стилян настоя и аз първоначално се съгласих като собственик и управител на „Сентека“ да сложим неговата секретарка в „Спортал“ – Юлия Герова Попова. Тя никога не е работила за „Сентека“, не е получавала възнаграждения от фирмата, а просто беше сламен човек. Впоследствие предложих да се върнем като официални собственици на „Сентека“, но Стилян се бавеше, увърташе и в един момент се убедих, че той няма никакво намерение да го прави. Затова прецених да разделим бизнесите. Всъщност Стилян има история на неспазване на бизнес уговорки и завземане на бизнеси. Можете да попитате медийния бос Красимир Гергов, който преди години също пострада по подобен начин и му бе завзет бизнес от Стилиян.

– Докога нямахте проблеми в бизнеса?

До продажбата на бизнеса на „Софарма Трейдинг“. Започнахме да имаме противоречия и проблеми, когато решихме „Сентека“ да не е дигитална агенция и продуктова компания, а само продуктова компания, но реално ескалираха, когато установихме, че облачно базираната платформа за електронна търговия с микросървисна архитектура, която „Сентека“ разработваше, има сериозни дефекти в софтуера и е ненадеждна в много отношения. Това доведе до големи забавяния в проектите (в някои случаи с години) или често в тотална невъзможност за изпълнение на вече подписани договори с клиенти като Hippoland, Samsung Store, Sport Depot, Office 1, MatStar, BY FAR, Econt, Helikon, Mercato. Загубихме мнозинството от тези клиенти, наложи се спиране на всички продажби и нужда от финансиране, докато програмистите се опитат да оправят проблемите в софтуерния код, които така и не се оправиха. Имахме и разногласия в управлението на бизнеса, подхода към служителите и в остойностяването на финансовия и работен принос в бизнеса на всеки от нас и как това се отразява на процентните дялове. Хората, които познават Стилян, знаят много добре, че той е изключително сприхав и арогантен, често е псувал и обиждал служители в среда с много хора, не се води от добри бизнес практики, а по-скоро е ръководен от лична интуиция и каубойски подход. В някои фирми това работи, но в повечето не. Всичко това създаде разногласия между нас и много нездравословна среда в офиса. След негова намеса в бизнеса на 2 пъти бяхме на прага да загубим 60–70% от най-опитните хора в екипа.

– Не можахте ли да изгладите противоречията?

Със сигурност можехме и аз имах желание за това. Предложих му да разделим един лист хартия на две колони, в едната да напишем какво той ми дължи, а в другата какво аз му дължа и да теглим чертата. Аз дълбоко вярвам, че когато има търговски спор и става дума за пари, винаги може да се намери формула за разрешаването му, освен ако няма намесени лични чувства. За съжаление обаче, тук генезисът на проблема не е само един бизнес спор, а една дълго наслоявана личностна завист и злоба по отношение на моя личен живот, семейно положение и контакти, съчетана със силно изразени комплекси. През годините аз съм забелязвал всичко това, но съм предпочитал да не давам тежест на този факт. Бях един от най-близките хора до Стилян над 10 години и това, което съм наблюдавал, е, че въпреки своите финансови възможности Стилян никога не е бил удовлетворен от вниманието, което получава от онези красиви и актуални жени, които правят впечатление в обществото и за които се говори. Това винаги го е тормозело и е причина за изграждане на сериозни комплекси. Разбира се, има обяснение за това, но предпочитам да не навлизам в детайли. Също така той никога не успя да бъде част от вътрешния приятелски кръг на големите бизнесмени, за които се пише и говори. През годините тези комплекси се изразиха в безброй изневери и поддържане на любовници паралелно с фасадния живот с жената, от която има дете. Това обаче не доведе до удовлетворение, защото жените не бяха тези, които той иска. Резултатът беше само раздяла с майката на детето му.

 

– Разказът ви звучи доста драматично. Притеснен ли сте, че бившият ви партньор може да прескочи границите на разумното?

Да, безспорно. Имам пълното основание да се притеснявам от неговия мутренски подход. Бил съм свидетел как преди години разреши спора си с бившия си партньор в „Спортал“ Димитър Марин – изпрати му здрави момчета да го сплашват и го притискаше със съдебни дела. Не са тайна и връзките с политици. Стилян много умело умее да лавира между силните на деня. Докато Бойко Борисов беше на власт, неговият сайт novini.bg открито поддържаше линия про-ГЕРБ, като атакуваше президента Радев. Пред мен е говорил с Борисов по телефона, като се обръщаше към него с „генерале“. Срещите му с Влади Горанов в ресторант ЕСТЕ бяха регулярни. След падането от власт на Борисов бързо се пренастрои към враговете на ГЕРБ. Чрез своите познати като Евгени Ангелов изгради близки отношения с Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер и започна да подкрепя „Продължаваме промяната“. Всъщност неговият партньор и близък приятел Борислав Славчев Велков активно участваше в кампанията на „Продължаваме промяната“ и обикаляше България. С помощта на Бойко Рашков (близък приятел на баща му), докато беше министър на вътрешните работи, Боби Велков се опитваше да обърне вота към „Продължаваме промяната“ в райони около Смолян, основно доминирани от ДПС. Присъствал съм на разговори, където се дискутираха резултати от тези пътувания. Също така дигиталната агенция на Шишков направи и поддържа сайта на „Продължаваме промяната“. Стилян е мощен играч и прекарва много време в прокарването посредством контакти с политици и депутати на закони в хазартния бизнес, откъдето идват най-големите рекламни договори от букмейкъри в „Спортал“. Неговата агенция XL Media управлява телевизионните бюджети на големи букмейкъри и с това упражнява влияние върху ръководствата на Би Ти Ви и Нова телевизия и влияе на кои хора да не им се дава национален ефир. Съгласете се, че всички тези факти са предпоставка да съм притеснен за мен и семейството ми. Познавам Стилян повече от 20 години и той наистина е безскрупулен, отмъстителен и опасен.

– Живеете ли в страх?

Безспорно. Срещу нас стои човек с възможности, чиито закани се материализират една по една. Ще направя всичко възможно да защитя бизнеса и семейството си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *