Всяко предложение, идващо от ДПС, да се приема като провокация и отрова. Искат да се впият във вълната на промяната

Всяко предложение, идващо от ДПС, да се приема като провокация и отрова. С фалшивата си политическа, законодателна и т.н. активности искат да се прикачат към всяка власт. От ДПС през цялото време воюват срещу протестната вълна за промяна, а сега искат да се впият в нея, защото именно тази вълна днес контролира абсолютно целия ни политически живот.

Това каза в интервю за Фрог Нюз политическият анализатор Осман Октай в коментар за последните действия на Движението за права и свободи.

Преди дни ДПС изпрати сигнал до ДАНС заради получената информация за заплахи към разследващия журналист от „Биволъ“ Атанас Чобанов. Предприеха стъпки за премахване на инвестиционното гражданство – така наречените „Златни паспорти“. Черешката на тортата бе поднесена днес, когато обявиха, че готвят конституционни промени за върховенство на закона.

Осман Октай припомни събития и факти от миналото, за да призове всяко предложение, идващо от Движението за права и свободи, да се приема с подозрение.

 

Преди няколко дни ДПС изпрати сигнал до ДАНС заради получената информация за заплахи към разследващия журналист от „Биволъ“ Атанас Чобанов. Каква демонстрация е това от тяхна страна?

 

Докато Делян Пеевски седи на първия ред до най-важните ръководители на ДПС, назначени от Ахмед Доган да го представляват в парламента, поведението на Движението и това какво целят трябва да се анализира с изключително подозрение. Каквото и да предложат, каквато и активност да проявяват, всички ние трябва да сме много подозрителни, защото… Поведението на ДПС в последната година, разиграването основно на етническата карта, че отново има заплаха за мюсюлманите в България от тези, които управляват – без изключение, включително и ГЕРБ, е изключително опасна теза в защита на очакваните удари, които те ще получат по отношение на завладяната чрез тях държава в полза на корупцията в изключително големи размери като туморна маса в организма на цяла България. Всъщност това трябва да е в основата на разгадаването на всички тези техни ходове. Оттам нататък вече те се опитват, както винаги, да обслужват и да бъдат обслужвани от управляващите. С фалшивата си политическа, законодателна и т.н. активности искат да се прикачат към всяка власт.

 

Смятате, че зад тези инициативи, които днес демонстрират от ДПС – заявката, че ще внесат конституционни промени за върховенство на закона, именно целят да се прикрепят към новата власт?

 

По-скоро имитират дейност да привлекат вниманието както вътре в страната, така и навън – от България до Брюксел, че видите ли те също са за правото на закона, за свободата на словото и т.н. Това са имитации от тяхна страна. По този начин те имат двойнствено поведение. В случая с журналиста Атанас Чобанов поведението на ДПС е „Крадецът вика: „Дръжте крадеца“ и „Гузен негонен бяга“. Още от историческото създаване на модела „Доган“ и ДПС те винаги са играли по този начин. Например, 29 декември 89-та година – Карадайъ обяви тази дата за Куртулуш Байрам – празник на свободата за мюсюлманите в България. Доган освободил не само мюсюлманите, но и цяла България, като ги защитил за имената им. По същия начин е свалил Тодор Живков и комунизма от власт. Това е фалшивата позиция на ДПС за историческото време. Ето от там започва тяхното двойнствено поведение. А вие публикувахте снимки, където Доган, който е обявено, че е излязъл от затвора на 22 декември, е в компанията на Петър Младенов, заедно с Енал Бекир. Второ – на 29 декември от милиционерска кола с шофьор, старши лейтенант, в присъствието на много видни личности от ДС тогава, Доган е облечен, изтупан и е много щастлив, когато го обявяват по мегафона като човека, който е излязъл от затвора, а никак не изглежда като човек, който е бил в затвора до преди една седмица. Нещо повече – само две седмици след това започва утвърждаването на модела „Доган“. Средата на януари в Националната телевизия, в присъствието на Ибрахим Кадри и Енал Бекир, на Доган му се предоставят три часа телевизионно време на живо, за да агитира за неговия политически проект. Оттогава вече нито е с костюм, нито е с коса, нито е с брада. Просто е остриган като нещастен затворник, с някакъв вълнен, плетен, обикновен пуловер. Защо се връщам към това историческо време? И днес поведението на ДПС в публичното пространство е абсолютно идентично. Затова давам този пример. Още оттогава те имат двойнствена позиция през тези 32 години при утвърждаването на т.нар. „преход в България“. Моделът „Доган“ стартира с лъжа, лъжи използват и сега. Това е играта на ДПС днес. Хора като Йордан Цонев, дошли от котилото на Христо Бисеров, СДС и ОДС, хора като мен твърде добре помнят неговата дейност в Бургас като народен представител, когато публично се заканваше на представителите на ДПС, че ще ги постави на място. Днес той е най-големият защитник на ДПС и мюсюлманите в страната. Така че всяко тяхно предложение трябва да се приема като провокация и отрова.

 

Споменахте, че от Движението целят да привлекат вниманието и на Брюксел, но от там неведнъж сигнализират, че страната ни има нужда от съдебна реформа и въвеждането на механизми за контрол и отчетност на главния прокурор. Защо точно сега от ДПС се сетиха, че има проблем с върховенството на закона?

 

Това е в подкрепа на вече известното писмо, изпратено от главния прокурор Иван Гешев – 32 страници оплакване на обвинител №1 и прокуратурата, че са поставени в политическа репресия в България. Това е продължение в поведението на Движението за права и свободи, че видите ли върховенството на закона предполага независимост на прокуратурата и на КПКОНПИ. И преди съм го казвал – от кръглата маса 90-та година просъществуваха две политически формации – БКП/БСП, още нереформирана след 32 години политическа формация със затихващи сега функции, и ДПС като патерица за утвърждаването на БСП като модерна социалистическа лява партия по време на Прехода. Чрез модела „Доган“ бяха прикрити абсолютно всички престъпления, извършени по време на комунизма – не само при смяната на имената. Няма нито един наказан за тези престъпления. Не само – чрез модела „Доган“ комунистическата партия, наречена социалистическа, получи легитимация, и днес, след 32 години, в Натовска европейска България децата не знаят и не изучават нищо за престъплението на комунизма. С една дума – моделът „Доган“ утвърди превземането на държавата от цялостната преобразувала се червена буржоазия. Това е политико-олигархичния модел „Луканов“, който утвърдиха. Има ли някаква разлика в олигархично утвърдените кръгове в България спрямо тези в Русия и в Казахстан? Няма никаква разлика! Тези кръгове, които контролират цялата икономика, бяха утвърдени по един и същи начин. Кадрите, които са утвърдени през 2001 година чрез този модел на Симеон и Доган с главен секретар Бойко Борисов, след 20 години са висши кадри във всички сектори и области на управлението на държавата. Затова днес както за поведението на ГЕРБ, така и за поведението на ДПС, във всички техни намерения, трябва да сме изключително подозрителни.

 

Какво ще постигне ДПС с последните си действия?

 

Опитват се отново да играят ролята на демократична, европейска и натовска партия, че са за правата и свободите. В момента ДПС отново се опитват да играят с етническата карта и казват: „Не пипайте олигархичните кръгове около Доган, защото рискувате гражданска война“. Затова използват Доган през всички тези години. Това е най-опасната карта, която днес играят от Движението за права и свободи. В момента протестната вълна от лятото на 2020 година контролира абсолютно целия ни политически живот. ДПС се опитва да стане част от тази вълна за промяна, а всъщност през цялото време воюва срещу нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *