Всяка от партиите в бъдещото управление може да има вицепремиер

„Продължаваме промяната“ ще предложи Бойко Рашков за вътрешен министър

 

„Все още се уточнява структурата на Министерския съвет. Идеята е всеки от коалиционните партньори да има вицепремиер, но това е в процес на доуточняване“.

Това каза съпредседателят на първата политическа сила „Продължаваме промяната“ и бивш служебен министър Асен Василев пред Нова тв. По неофициална информация именно Василев ще е един от вицепремиерите, сега обаче той посочи, че не е сигурно.

Все още не е ясно дали ще има министерство на държавните дружества, защото все още разговорите са в ход, каза Василев. Последният пост, спряган за Нинова, е вицепремиер и министър за държавните дружества. Сега Василев потвърди, че има идея за такова министерство, но отказа да каже дали поста се гласи за лидера на БСП в оставка.

„Има идея държавните дружества и не са те да се отделят в едно министерство на индустрията, но това само се обсъжда засега“, каза Василев.

„Надявам се утре към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. И в понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им през партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение“, посочи той.

БСП вече насрочи заседание на Националния съвет за вторник. Трите партии от „Демократична България“ също трябва да вземат решение за подписване на въпросното споразумение, с което първо трябва да се запознаят. Вероятно това ще отнеме поне 2-3 дни след получаването на проекта за споразумение.

По повод броя на министерствата той каза: „Има различни предложения, идеята е да са едно или две повече, като някои от министерствата се разделят. Едно от тях е за електронното управление. То ще дръпне структури от различни ведомства“.

От „Продължаваме промяната“ (ПП) ще предложат на останалите партии в бъдещата управляваща коалиция служебният вътрешен министър Бойко Рашков да остане на същия пост и в редовния кабинет,  каза другият съпредседател на ПП и бивш служебен министър Кирил Петков в предаването „ЕвроДикоф“. От дни неофициално участници в преговорите посочват, че Рашков е един от служебните министри, които ще останат на постовете си.

„И двамата с Асен (другият съпредседател на ПП Асен Василев – бле. ред) сме харесали работата на Бойко Рашков и бихме се радвали да го предложим отново за вътрешен министър И когато започнем разпределенията, ние бихме предложили той да остане, но това не означава, че ще бъде той, защото това ще трябва да се обсъди с коалиционните партньори“, каза Петков.

Той обясни, че лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова няма да е вицепремиер и вътрешен министър. Имаше неофициална информация за такова нейно настояване, но то е било отхвърлено. Петков обаче каза, че не е чувал за такава конфигурация.

„Поведението на ДПС за мен е необяснимо. Слагат човека – символ на корупцията в България, на първия ред в парламента.Истината е, че още не мога да повярвам, че ДПС направи това нещо – след „Магнитски, „Пандора“ и КТБ този човек да е на първи ред…“, каза Петков по адрес на Делян Пеевски.

В петък номинацията на ПП за председател на парламента Никола Минчев бе подкрепен и от ДПС, Петков обаче обясни, че не се притеснява от това. „Ние предлагаме качествен и некорумпиран човек. Да го подкрепя, който иска. Така ще бъде занапред. Ще предлагаме само такива хора“, посочи той.

Петков коментира и скандала около ДКК: „Истината е, че е Ваня Караганева е един професионалист. Мина през вътрешно интервю. Доколкото аз я познавам – тя е един честен човек. Изборът – кога този скандал да избухне, беше точно по средата на коалиционните преговори. Всички сили, които виждат, че коалиционното споразумение може да се окаже реалност, нападат с дезинформация“.

По думите му за скандала има страшно много мисинформация. „Това са инсинуации. Това не беше успешен опит за дестабилизиране на коалиционното ни споразумение“, посочи той.

Петков обясни, че смятат да направят силна информационна кампания за ваксините. Да участват най-добрите онколози, кардиолози, вирусолози, които да обяснят за какво става дума. Петков заяви, че ще направят семинари с личните лекари. Добави, че смята да се отговори на страховете на антиваксърите, „които не са лоши хора, но са уплашени и са имали достъп до лоша информация“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *