Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да чака и седмица, за да гласува отново кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Повторение на вота за шеф на държавното обвинение ще има в четвъртък, става ясно от дневния ред на съвета.

Миналия петък президентът Румен Радев върна кандидатурата на Гешев. Един от аргументите му бе, че той е избран без да има каквато и да е алтернатива. Това изобщо не е направило впечатление на съвета. Нещо повече, при новия вот изобщо не се предвижда и повторно изслушване на кандидата. Очевидно членовете на съвета са чули от Гешев всичко, което са искали.

Още преди първото гласуване главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ако държавният глава не одобри Гешев, той ще го подкрепи и втори път. Цацаров не смята и че правосъдният министър Данаил Кирилов би могъл да издигне алтернативна кандидатура на този етап от процедурата.

Очевидно това е тактиката и на останалите членове на съвета. На 24 октомври зам.-главният прокурор получи подкрепата на 20 души от ВСС. “Против” гласуваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев и Олга Керелска.

В дневния ред на заседанието в четвъртък има само две точки. Първата – указът на президента от 7 ноември. Втората – повторно гласуване на кандидатурата на Гешев. Обсъждане не е предвидено, което означава, че вероятно Гешев няма да бъде изслушван втори път. Миналия път той отговаря на въпроси в продължение на 10 часа.

По закон президентът няма право да откаже назначаването на Гешев, ако той бъде одобрен за втори път от ВСС. През двете седмици, в които той обмисляше дали да отхвърли кандидатурата, се появиха мнения, че държавният глава би могъл да поиска от Конституционния съд тълкуване на закона дали при негов отказ съветът е задължен да допусне поне още една кандидатура на повторното гласуване. Според мнозинството във ВСС това не е така и те просто трябва да прегласуват вече одобрения кандидат.

Президентът досега не е поискал тълкуване на конституционния текст. Спорно би било дали може да го направи след като Гешев получи повторна подкрепа. В конституцията е записано, че държавният глава не може да откаже назначаването на председател на върховен съд или главен прокурор при “повторно направено предложение”.

При първото гласуване на кандидатурата на Гешев ВСС бе под обсада от протестиращи в негова подкрепа. Начело на протеста бяха главният редактор и собственикът на ПИК Звездомира Мастагаркова и Недялко Недялков. Не е ясно дали те отново ще излязат в защита на бъдещия главен прокурор. По същото време Орлов мост бе блокиран от противници на кандидатурата на Гешев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *