Войната за лотариите се разгаря – Божков праща сини агитки срещу Борисов

Феновете на “Левски” бяха въвлечени във войната срещу одържавяването на “Национална лотария” и “Лотария България”. Агитките поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов, след като основният спонсор на клуба Васил Божков се закани да спре финансирането му, ако минат законовите предложения на Валери Симеонов.

На среща с феновете хазартният бос поискал подкрепата им, защото Борисов не му вдигал телефона. Божков твърди, че с национализацията на лотариите се нарушава Конституцията и правото на частна собственост. Шефът на “Национална лотария” Димитър Ганев обяви, че са сезирали ЕК за предстоящите промени.

Чрез Закона за хазарта управляващите искат Държавният спортен тотализатор да придобие монопол над търкането на билети.

Хазартният бос и собственик на “Левски” Васил Божков заплаши управляващите с бунт на хиляди “сини” фенове”, ако приемат законопроекта на Валери Симеонов за одържавяване на “Национална лотария” и “Лотария България”, които провеждат лотарийните игри. Божков държи мажоритарен дял в компанията, която има 10-годишен лиценз за игрите с търкане на билетчета. В неделя той свика членовете на Клуба на привържениците на “Левски”, за да ги предупреди, че ако властта “го фалира”, финансирането на отбора спира. Собственикът на “Нове холдинг” изтъкнал, че е дал 22 млн. лв. за година за “Левски”, оздравил го, направил е школа, строи и нов стадион. “Ако няма лотария, това спира, няма да има и пари за “Левски”. Трябва да решите какво, как и защо. Това е ситуацията”, става ясно от видео, направено на срещата.

Божков призовал “сините” фенове да се срещнат с Борисов, тъй като премиерът не му вдигал телефона. Той настоял “не 500 човека, а 5-10 хиляди” да го подкрепят. Вчера от Националния клуб на привържениците на “Левски” съобщиха, че са поискали среща с премиера заради тревожната информация, че сигурността на клуба е заплашена заради предложените законови промени. “Не проявяваме загриженост за ничии частни икономически, финансови или политически интереси и не желаем любовта ни към “Левски” да бъде използвана в политически или икономически сделки и противопоставяния”, заявяват феновете в съобщение до медиите.

“Нове холдинг” пусна и официална позиция, в която изтъква, че с критиките си Божков визира “група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България”. Според съобщението законопроектът на Симеонов създава опасен прецедент в действията на властимащите към частния бизнес.

В петък съпредседателят на “Обединени патриоти” Валери Симеонов внесе промени в Закона за хазарта, с които предлага да се отнеме лицензът за организиране на лотарийни игри на всички частни фирми, а Държавният спортен тотализатор да придобие монопол над този вид хазарт. Така приходите на тотото щели да нараснат и да отидат за българския спорт. От “Национална лотария” твърдят, че това погазва гарантираното от конституцията неприкосновено право на частна собственост, както и че се нарушават редица европейски норми и закони. Според финансовия министър Владислав Горанов обаче “няма национализация, има монополизация”. Шефът на “Национална лотария” Димитър Ганев обяви, че са сезирали ЕК за предстоящите промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *