БСП ще внесе в парламента искане на вот на недоверие на кабинета на ГЕРБ заради водната криза в Перник и лошото управление на ВиК сектора, но той няма да срещне подкрепата на ДПС, тъй като с движението не били проверени предварителни консултации. То обаче щяло да изрази опозиционно становище по въпроса. това стана ясно от думите на лидера на социалистите Корнелия Нинова и представителя на ДПС и бивш екоминистър Джевдет Чакъров пред БНР в неделя.

Председателят на парламентарната комисия по околна среда и също бивш екоминистър Ивелина Василева от ГЕРБ обаче твърди, че управляващите се били мобилизирали, з ада не се стига до подобна криза и други населени места, които имат проблем с нивата на захранващите ги язовири.

Нинова обясни, че целта на вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов е “да поставим отново остро въпросите за чистия въздух, чистата вода”.

“От 2017 година досега 17 пъти сме поставяли в парламента темата за водата на Перник, а за вноса на боклуци – 47 пъти. И никой не ни чу. Във всички въпроси, които сме поставяли, сме предлагали какво да се прави – и за язовирите, и за водопреносната млежа, ще ги предложим за пореден път при вота на недоверие. Надяваме се този път да бъдат приети”, каза соцлидерът.

Тя обяви, че левицата подготвя законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци, болнични отпадъци от трети страни в България, защото в момента “сме разграден двор”. Ще се иска и засилване на контрола.

“Борисов превърна страната в сметище за всичките тези години… През ден се обявява за нова нерегламентирана площадка за боклуци. В ТЕЦ Бобов дол се горят отпадъци, заравят се в рудника боклуци”, каза тя

“Когато ти е разрешен вносът, винаги може да се намери и корупционен елемент, да мине през институциите и органите на властта и боклукът да влезе в страната. Но когато има забрана, това е една много тежка мярка. Имаме отговор от министъра, че за пет години са внесени 734 хил. тона. От трети страни, не от Европа. От Европа не ги знаем колко са количествата заради режима на свободното движение на стоки”, отбеляза Нинова.

По думите на Нинова по въпроса за водата в Перник има много за изясняване:

“За десет години цената на водата за хората е увеличена три пъти. 2009 г. цената е 1 лев на кубик, днес е 3 лв.  Уж с цел инвестиции във водопреносната мрежа. Само че за тези 10 години е сменена 0.5% от водопреносната мрежа и над 60% от водата изтича. Следователно безхаберие, корупция и престъпност и довела до това. Трябва да се носи и политическа, и наказателна отговорност… Къде са парите?!… Водата на България изтича пред очите ни заради безхаберие, некомпетентност и корупция”, заяви председателят на БСП.

Според нея смяната на министри не решава проблемите, “защото политиката продължава, трябва да се промени моделът”.

Екоминистърът отговаря за това колко да се ползва от язовира, регионалното министерство е мажоритарен собственик на ВиК дружеството в Перник, местната власт няма никакво отношение, отбеляза Нинова..

Джевдет Чакъров посочи, че заради водната криза в Перник трябва да бъде поета политическа отговорност и да се подходи достойно:

“Видно е, че има проблем, че има пропуски. Министрите Нено Димов и Петя Аврамова трябва да си понесат политическата отговорност”, смята бившият екоминистър на ДПС.

На въпрос дали ДПС ще подкрепи вота на недоверие към правителството на ГЕРБ, Чакъров отговори, че в движението все още не са провеждали разговор на тази тема, но разкритикува БСП, че не са направили консултации с всички опозиционни партии за решението си да внесат вот на недоверие

“Това предопределя резултата… Ние вероятно ще заявим определена опозиционна позиция”, каза Чакъров.

Ивелина Василева отбеляза, че водната нфраструктурата е остаряла и има нужда от модернизация. “ВиК мрежата в страната е над 90 хил. километра, в голяма част тръбите не са подменяни от 50-60 години”, каза тя.

“Ситуацията, в която се намират някои населени места, не е лека, но се предприемат мерки за справяне с евентуална водна криза. Важно е да се предприемат навременни мерки, за да се ограничи водоподаването към други ползватели, така че водата да се използва приоритетно за питейно-битово водоснабдяване”, коментира тя.

По думите ѝ вече имало мобилизация за справяне с кризата.

Същото заяви преди дни и регионалният министър Петя Аврамова, която каза пред журналисти, че са подготвени мерки, но не стана ясно какви са те.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *