В два квартала на града те не е годна за пиене

Водата в Перник е заразена! Това установи проверка на РЗИ-Перник, която е извършила изследване на питейната вода по искане на гражданите.

От инспекцията съобщават, че във връзка с постъпилите сигнали на 23.12.2019 г. от граждани, относно качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, че са извършени миклобиологични анализи на взетите 5 броя проби.

В 3 от тях са установени несъответствия по показателите колиформи и ешерихия коли (в района на кв. “Проучване“), в 2 от пробите се установи наличие на сулфит редуциращи клостридии (в района на кв.“Проучване“ и ул. “Рашо Димитров“ №5 в Изток).

За резултатите е уведомено ръководството на ВиК дружеството.

РЗИ – Перник разпореди на управителя водоподаването в района на кв. “Проучване“ да бъде преустановено до възстановяване качеството на водата, да се предприемат мерки за информиране на населението и осигури снабдяване с питейна вода, посредством цистерна, предава struma.bg.

В момента се извършват ремонтни дейности от страна на „ВиК“ ООД Перник. РЗИ – Перник Ви информира, че водата в посочените райони не е годна за питейно-битови цели и препоръчва същата да не се използва. След вземане на контролни проби и възстановяване качеството на водата, населението ще бъде информирано своевременно.

Във всички останали райони на Перник и населените места с режимно водоподаване водата е с добри показатели и годна за питейно-битови цели, твърдят от РЗИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *