ВМРО: Предложението за болничните е на Владислав Горанов

ГЕРБ започна с изключенията: Нямало да се реже болничният за гледане на болно дете и при трудова злополука, твърдят Менда Стоянова и Даниела Дариткова

Предложението за болничните е на финансовия министър. Това обяви секретарят на ВМРО и депутат от „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов пред журналисти във връзка с предложението първият ден от болничните да не се заплаща. Ангелов поясни, че предложенията на „Обединени патриоти“ са вдигане на минималните пенсии на 250 лв. и освобождаване от такси на 4, 5 и 6- годишните от детските градини. „Другите предложения са от колегите от ГЕРБ. Есстествено, че не сме предлагали, това е по предложение на финансовия министър за болничните“, каза Ангелов. На въпрос защо коалиционният партньор на „Обединени патриоти“ лъжат, Ангелов коментира, че не е слушал Менда Стоянова какво точно е казала. Той обясни, че на коалиционен съвет са били подкрепени всичките предложения.

Още не минал и ден от лансирането на идеята да не се плаща болничния за първия ден и ГЕРБ започна с изключенията. Той ще се плаща при определени случаи. Това уточнение направи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред Нова тв.

Например, за гледане на болно дете майката няма да бъде ощетена. Тя ще си получи пълното обезщетение. Изключението ще важи и при трудова злополука, стана ясно от думите на Менда Стоянова.
„Това беше предложение, което изкристализира в резултат на един анализ, направен от работодателите за рязкото повишаване на болничните в последните години. Ясни сигнали, че става дума за злоупотреби в една голяма част от тях. Преди години, когато въведохме първите три дни да се плащат от работодателя, една от целите беше да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху своите работници. Това явно не се получи. Ефектът го няма. Ако го плаща НОИ, го плащаме всички ние. Сега искаме да разделим отговорността между работодателя и този, който ползва болничните, когато те растат неимоверно много. Искам да изясня, че изключение от правилото ще бъдат болничните за отглеждане на дете. Както и за болничните при трудова злополука. Ако има такава, то е ясно, че болничните не са фалшиви”, обясни Стоянова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова пък обясни пред БНТ, че сумите, които се изплащат за дните за болнични са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите.

Темата са разисквала дълго време и не било  предложено никакво разумно и рационално решение.

Според нея от коалицията предлагат една стъпка напред към това да се помисли как може да се ограничи неправомерното ползване на болнични.

И тя уточни, че това няма да важи за малките деца, за родителите, които ползват болничен за гледане на болно дете и за пострадалите при трудова злополука. За приетите в болница по клинични пътеки механизмите са различни.

Вчера на заседание на Коалиционния съвет на управляващите,  ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се разбраха да не се плаща на работниците първият ден от болничния. Такава била практиката в редица европейски държави. Очаквано работодателските организации подкрепиха идеята, а синдикатите скочиха със закани да поведат хората срещу управляващите.

Спор относно предложената мярка първият ден от болничните да е неплатен, се разрази между председателят на АИКБ Васил Велев и Димитър Манолов от КТ Подкрепа още в днешния сутрешен блок на Нова тв.

Васил Велев обяви, че тази мярка, макар и недостатъчно решителна, безспорно ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората. Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил – ще си го получи. Второ, ще се произведе много повече „На половина ако се ограничат тези безобразия ще имаме 1 млрд. повече. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото е ощетен“, каза още той.

„Това решение има една сериозна слабост. Тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви. Че има такива – няма съмнение“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. „Синдикатите трябва да решат кого защитават – дали тези които крадат, симулират и отиват за гъби с фалшив болничен или тези, които са коректни, съзнателни и идват на работа“, посочи Велев.

„Виновни са тези, които издават фалшиви болнични. Трябва да понесе отговорност и този, който внася такъв фалшив лист. Нека помислим как да накажем тези хора. Защо трябва да наказваме някой, който не е виновен за това?“, коментира Манолов.

Тази мярка – да не се плаща първия ден от болничния, ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите четири пъти. Второ, ще се произведе много повече. Само ако наполовина се увеличат фалшивите болнични, ще се увеличи БВП, каза Велев и като примерен модел той даде Гърция, Малта и Испания.

На работодателите не е работа да видят човекът болен ли е или не, не е негова работа да се занимават с пъдарски неща, а да организират бизнеса, посочи още Велев.

Димитър Манолов обаче подчерта, че здравите служители няма да получат и стотинка повече, въпреки сметките на бизнеса. Това разсъждение има рационални елементи, но има една сериозна слабост – че всички болнични са фалшиви. Тези 10 млн. повече пари за болнични идват от бизнеса, защото има фирми, които се занимават само с отчитането на болнични. Освен това е глупаво да не се плащат болничен в петък и понеделник. Споделям мнението, че е добре първите три дни да се прехвърлят в осигурителната система и тези пари да се изплащат от НОИ, смята синдикалният лидер.

Борисов да се оттегли за болничните или предприемам действия, няма да мине леко, някой е сбъркал да мисли, че ще мине този въпрос, коментира пред БТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Хората са чувствителни, хората ще реагират и ние ще ги поведем, изчисления на синдикатите показват, че годишно една майка ще бъде ощетена с около половин заплата, добави той.

За Димитров, идеята на управляващите по този начин да пресекат взимане на фалшиви болнични не може да се оправдае и няма да доведе до нищо добро. Дори така хората, вместо три, ще взимат повече дни болнични.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *