С възгласи „Оставка“ започна протестът на ВМРО пред Централната избирателна комисия. На стълбите пред централния вход на изборния орган се събраха стотици недоволни граждани, членове и симпатизанти, които изразиха своето недоволство от безразборното разкриване на избирателни секции в Турция. Протестът беше предвождан от тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди.

Искрен Веселинов в началото на събитието направи ретроспекция на действията на ВМРО назад във времето, които са възпирали години наред манипулирания от службите и Ердоган вот от Турция. Това е ограничаването на броя секции, попълването на декларации само на място и лично от гласуващите, както и редицата протестни действия по границата, които са ограничили изборния туризъм.

Преди дни пуснахме и сигнал до ЦИК, като обърнахме внимание, че в методическите указания трябва да се направят редица упътвания към СИК, за да се гарантира честността на вота от Турция.

Ангел Джамбазки, който нееднократно е бил наблюдател на изборния процес там и в качеството си на български представител в ЕП, наблегна на безапелационната намеса на турската държава, която реално иззема законовата такава на България. Той разказа за автобусите, които организирано извозват хора, които да гласуват в две-три секции, както и за агитацията на турски и порочната практика за попълване на декларации от трети лица извън изборните помещения, за които ВМРО многократно е сигнализирала всички компетентни държавни органи.

На тези избори очакваме поне 80 хиляди гласа от Турция, което означава поне 11 депутата или една парламентарна група. И това са гласове удобно предоставени от Турция на една определена етническа партия – ДПС, подчерта той и отново обърна внимание, че това е станало възможно чрез отстраняването на ВМРО от парламента, от ЦИК и наместването там на удобни проводници на чужди интереси.

Александър Сиди обърна внимание на лицемерието на партии като ДБ, ПП и ИТН, които предадоха националния интерес като премахнаха ограничението в броя на секциите в страни извън ЕС, което ВМРО преди години въведе и с това ограничи турското влияние в българската вътрешна политика.

Тези тежки лицемери от ДБ направиха така щото вотът от Турция да стане с такива мащаби. И днес същите тези тежките лицемери от ДБ събират хора, за да пазят вота в Турция. Тези, които създадоха възможността за безконтролно гласуване, ще пазят вота. Ето това е подмяната, която се заиграва тежко вече и със суверенитета на България, разгневи се съпредседателят на ВМРО.

На финала на събитието съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов, който беше и водещ на протеста, обърна внимание на основните искания на войводите, а именно:

Първо – искаме тълкуване на Изборния кодекс. Държим да бъде издадена инструкция от изборния орган с ясни указания всеки, който иска да гласува в секциите в Турция, да попълва декларация пред комисията и да декларира също, че не е гласувал на друго място. С това лицето ще носи и наказателна отговорност при неверни данни. На второ място – да се прекрати всяка възможност в секциите да се говори на език различен от българския. И на трето място – да не се допуска под никаква форма агитацията в секциите. Там, в Турция, има една перфектно смазана машина за манипулация на гласовете и това не е в полза на България.

Думата беше дадена и на Христо Иванов, който е от младежката организация на ВМРО и е бил неколкократно наблюдател на изборния процес в Турция. Той разказа за стотиците напълно явни нарушения там, за които ЦИК е била сезирана, но не е направила нищо.

Ето защо и Искрен Веселинов закри протеста с думите: Призовавам всички представители на партии, които се заявяват като патриотични, а всъщност мълчат по темата турски гласове, които имат представители в ЦИК, да гласуват тези правила, за които настояваме. Но те няма да го направят. Затова и в 45-ото НС същите тези удобно премахнаха ВМРО от ЦИК и от секционните комисии. Искам да кажа на българското общество, че това е поредният флирт на ИТН, „Възраждане“ и БСП с ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *