ВМА описа симптомите на новата вълна

Сега заболяването протича с висока температура, но рядко се губи обоняние, твърдят медиците

През последните дни се наблюдава растяща тенденция както на броя на заразените с COVID-19 хора, така и на хоспитализираните пациенти. Четвъртата COVID-вълна обаче заразява цели семейства. Това пишат от Военномедицинската академия в кратка справка за особеностите на новата вълна, публикувана на „Фейсбук“-страницата на лечебното заведение.

И преди, и сега инфекцията протича по-тежко при възрастните хора. При амбулаторната практика пациентите определено са по-млади – между 20 и 40 години. 90-95% от приетите за болнично лечение при нас във ВМА са възрастни хора, коментират специалистите от Катедрата от инфекциозни болести на ВМА.

Наблюдават се и някои различния по отношение на симптоматиката в сравнение с предходните три вълни.

Ето кои са те:

– един от основните симптоми е много висока температура – до 40 градуса, която упорства дълго време и не се влияе от антипиретици. Често срещана е и кашлица, свързана и със задух. Наблюдават се и познатите изменения, които предизвикваше т.нар. британски щам на коронавируса;

– по-рядко се среща загубата на обоняние и вкус. В момента едва 5-10% от пациентите съобщават за подобни симптоми, които обаче много бързо отшумяват.

От хоспитализираните случаи може да се направи обобщение, че до болница пациентите стигат на шести-седми ден от положителния тест – каквато тенденция се наблюдаваше и преди. Всичко обаче зависи от имунната система на човек – при някои усложненията настъпват и по-рано – от 24 до 48 часа, посочват от ВМА.

„Имаме положителни случаи и на имунизирани лица, без оглед на вида на приложената ваксина. Определено при тях не се налага да бъдат хоспитализирани, тъй като заболяването протича много по-леко и в никакъв случай не се стига до дихателна недостатъчност“, казват още инфекционистите. Те напомнят, че сега е моментът хората да се защитят като се ваксинират, особено тези с онкологични заболявания, диабет и други, при които опасността от тежко протичане е най-голяма.

„Спазването на мерките остава важен момент при ограничаване разпространението на вируса. А ключовата роля се пада на личната отговорност“, посочват от ВМА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.