Режим може да се въведе и в села край София, подготвени били мерки за стабилизиране на ВиК сектора

“Воден апокалипсис” в България не се задава, ако някой се опитва да всее страх в хората за липсата на вода, за мен това е абсолютно непочтено, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на специална пресконференция в петък за състоянието на язовирите за питейно-битово водоснабдяване в страната.

Според Аврамова, в криза темата се използва политически и БСП вероятно се готви за дебатите в парламента. Смятам, че е некоректно това да става със заиграване със страха на хората, коментира министърът, според която се спекулира с данните за състоянието на водоизточниците.

“В някои населени места има режим на водоподаване, основно в села. Предприети са мерки от ВиК, следи се за да може да се реагира своевременно. Режим на вода има села в Габрово, Ловеч, има вероятност и в някои села край София да се наложи ограничаване на ползването на вода”, обяви Аврамова.

“Там, където е необходимо ще се реагира веднага. Важно е да се въведе режим, за да се избегне криза. Всички язовири имат намален режим на водата в този период на годината”, каза още тя.

“Като крещим и обвиняваме, едва ли помагаме в ситуацията в Перник и на другите населени места. Искам да чуя от опозицията конструктивни дебати. Можем да обсъдим идеята за структура в която да влязат всички ВиК дружества и тя да приема като буфер финансирането. Проблем са несъбраните вземания. ВиК изпитват затруднения да вземат своите вземания, които възлизат на 80 млн. лв.”, допълни регионалният министър.

Тя отчете като добра новина това, че в момент в Перник има по шест аварии на ден на фона на общо 494 аварии в града от началото на водния режим, въведен в средата на ноември.

“За решаването на проблемите работят както от ВиК Перник, така и от други дружества в страната”, уточни Аврамова.

“Разрешителните са за питейно-битово ползване. 6,25% съгласно месечният график, които МОСВ разрешава и са разделени: 6.25% за питейно-битово ползване, 2.12% промишленост, производство на електроенеригия около 6% и 6.40% за други нужди. Как ще бъде разпределно ползването на водите е в границите, които издава МОСВ”, каза тя.

Аврамова допълни, че ведомството ѝ е подготвило доклад с мерки, които трябва да бъдат разгледани във връзка със стабилизиране на ВиК сектора. Мерките тепърва ще дебатираме в различни формати, ще търсим експертно мнение. Добра идея е да има единна цена на водата в цяла България, лансира тя идея, която периодично се появява в публичното пространство.

Различните цени на водата за отделните ВиК бе въведена като част от все неслучващата се от години водна реформа. Те отразяват разходите на всеки отделен оператор за доставката и пречистването както на питейната, така и на отпадната вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *