Владимир Путин вече не го чакат, той чака. Азия не стои твърдо зад него

В съобщението на Китайското външно министерство за срещата на Си Дзинпин с Путин в Самарканд никъде не се споменава думата Украйна, война или специализирана операция. Никаква подкрепа на Китай за това. Затова пък дебело е подчертано на два пъти, че Русия подкрепя единен Китай и принадлежността на Тайван към Китай. Путин го заявил. Вероятно е очаквал от Си Дзипин той пък да заяви някаква подкрепа. Не се чете нещо такова между редовете, напротив. Останалото е ала бала как вървяло сътрудничеството между двете страни.

И понеже у нас обичат да казват как две трети от света едва ли не подкрепяли Русия във войната, ето и малко снимки от срещата в Самарканд, Узбекистан, на страните от Шанхайската организация за сътрудничество – Китай, Индия, Русия, Казахстан, Киргистан, Пакистан, Таджикистан, Узбекистан. На срещата участва и Ердоган от Турция. Както се вижда ръководителите на пет от страните организирано са закъснели за двустранната си среща с Путин. Намек към него, че вече не е толкова важен? По-рано винаги са го чакали за среща. Сега той ги е чакал.

Войната на Путин обърка търговията и доставките в целия свят. Застрашава прехраната на хората. Повечето фабрики и предприятия в Китай, Индия и др. произвеждат за европейския и американския пазар. И от това живеят. Ако някой си мисли, че ще прекъснат връзки със Запада както Путин, нещо се е объркал. Това означава да режат клона, на който седят. Те искат стабилност на пазарите и доставките.

„Днешната епоха не е епоха на войни и аз много пъти съм ви го казвал“, казва индийският премиер Нарендра Моди на срещата с Путин в Самарканд.

„Запознат съм с позицията ви относно конфликта в Украйна, която вие постоянно демонстрирате. Ще направим всичко, за да спрем това възможно най-скоро. За жалост, противниковата страна, украинските ръководители, отказаха всякаква възможност за преговори и заявиха, че искат да постигнат целите си с военни средства“, отговаря Путин. Подобни коментари прави и на срещата си с китайския лидер Си Дзинпин, заявява му, че разбира тревогата на Пекин от конфликта.

Путин, ако ще да накара руснаците да гладуват, ако щат те да го подкрепят – това си е тяхна работа. Азиатците не изглеждат очаровани от войната на Путин. А светът вече е такъв, че ако някой някъде кихне, на другия край може да се разболеят. И в буквален, и в преносен смисъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *