Васил Терзиев за фирмите, спечелили проекти за милиони: Поздравявам ги и се гордея, че съм ги подкрепял!

Кандидатът за кметския пост в София Васил Терзиев коментира новината, че фирми, свързани с управляващите са сред спечелилите милиони по проекти от Плана за възстановяване.

Поне три от печелившите дружества са свързани с „Продължаваме промяната“ – една от партиите от управляващата коалиция. Вчера Министерството на иновациите и растежа вчера изпратиха разяснение за програмата, включително списък с европейските експерти-оценители. В него има и българи, чиито имена са публично достъпни.

Коментарът на Терзиев

„В България има два свята на бизнеса. Единият е иновативен, който се състезава на глобалния пазар и произвежда търсени продукти. Бизнес, който решава истински проблеми. Вторият вид е бизнесът, който расте само заради близостта си до държавата. Тук важното е не каква добавена стойност произвеждаш, а с кого играеш карти и тенис. Този е бизнесът, който усвоява, а резултати няма“, пише той във Facebook.

„От години работя за развитието на иновативен бизнес в България, който не само да създава работни места, но и да поставя България на световната карта като място, където иновациите са възможни. Инвестирал съм в над 100 технологични компании и съм подкрепял мечтите на хиляди млади хора с идеи. И всичко това с лични пари, много работа и усилия, без активна помощ от държавата“, категоричен е кандидат-кметът.

По думите му за първи път български компании получават Печат за високи постижения (Seal of Excellence) – само 17 в конкуренция с над 5000 на европейско ниво.

„Всичко това се случва много преди да сме в днешната политическа ситуация – преди повече от 2 години. За да получат това финансиране, всички иновативни компании са преминали през изключително прецизната селекция на централизираната европейска програма European Innovation Council (EIC) с оценители от цял свят“, допълва Терзиев.

Според него все още липсва систематичност и стратегическо мислене на национално ниво, за да имаме повече компании, финансирани от EIC. „По тази причина България е на едно от последните места по брой финансирани компании за развойна дейност. За съжаление България е и последната държава в Европа (заради забавянията по ПВУ), която предоставя това финансиране“, пише кандидатът за кмет на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Поздравявам тези компании за постигнатото от тях. Само мога да се гордея, че по някакъв начин съм подкрепял техните усилия и България е на световната карта с иновации и добри практики. Нека всички ние се гордеем с успелите хора, с предприемачите с идеи и смелост. Нека им дадем нашата подкрепа и като общество и като държава“, завършва той.

Коментар:

ПП-ДБ все още имат време да оттеглят Васил Терзиев от кандидат за кмет. Нямат основания да не го направят. Обратното значи, че приказките, че лидерите им са взели по милион за тази кандидатура са верни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *