Ваксините „АстраЗенека“ са вече в България

Пристигнаха първите 28 800 дози от ваксината на „АстраЗенека“, предаде БГНЕС.

Тя е третата одобрена в Европейския съюз.

Тази ваксина може да се съхранява в обикновени хладилници. Интервалът на поставяне на двете дози е много по-голям, отколкото при другите – до четири седмици. Нейната ефективност е между 62% и 90%.

„Ваксината на „АстраЗенека“ е демовирусна, докато ваксините на „Phizer” и „Модерна“ са РНК. Тя получи одобрение след много сериозен и задълбочен анализ от страна на Агенцията по лекарствата на ЕС“, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

В Европа тече дебат дали ваксините на „АстраЗенека“ са подходящи за хората над 55-годишна възраст. В България министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви, че за момента няма да се забранява поставянето на тази ваксини на хора над 55 години.

„В целия ЕС тече дискусия по темата за възрастта. Ние сме в постоянен контакт с Европейската комисия, така и с колегите от останалите агенции. През следващата седмица ще имаме по-ясни и категорични указания. Анализираме информацията не само от ЕС, но и от Великобритания. Там стартира ваксинирането преди ЕС и имат повече данни, там няма възрастови ограничения и се препоръчва за лица над 65 години. През следващите дни ще има указания и от наша страна, защото искаме да имаме цялата картина от всички европейски държави“, каза Кирилов, отговаряйки на въпрос защо България все пак не е забранила поставянето на ваксината на възрастни хора, както го направиха редица страни от ЕС.

В понеделник ще бъде взето решение, къде да бъдат разпределени получените ваксини. Следващата доставка на „АстраЗенека“ е на 13 февруари. Общо 260 хиляди дози от ваксината се очакват през този месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *