Български моряци се издирват в Норвежко море след падане зад борда

Двама български моряци се издирват след падане от кораб в Норвежко море. Те са плавали на кораб “Стара планина”. Информацията за инцидента е подадена от Параходство “Български морски флот”.

Моряците са паднали зад борда тази сутрин. Веднага след това е организирана спасителна акция. Тя е затруднена от лошите метеорологични условия.

По това време корабът се е намирал на 200 морски мили от норвежкия бряг. Той плавал за Констанца.

Външно министерство е било уведомено за инцидента от посолството ни в Осло. От министерството съобщават, че спасителната акция е започнала в ранния следобед с два хеликоптера. Тя обаче се провежда в условия на силен вятър и 8-метрови вълни. В случай, че вятърът утихне, Съвместният спасителен координационен център (ССКЦ), който отговаря за района на Северна Норвегия и ръководи спасителната операция, е готов да включи в нея и самолет със специален радар, допълват от МВнР.

На борда на товарния кораб „Стара планина“ се намират 19 души – 18 български граждани и един гражданин на Украйна. Корабът е на 400 км югозападно от град Будьо. Сигналът към норвежките власти е подаден от капитана на „Стара планина“, с когото спасителите са в постоянна връзка.

Късно тази вечер МВнР обяви, че спасителните екипи са прекратили акцията по издирването.

Според Съвместния спасителен координационен център (ССКЦ), ръководещ спасителната операция в Норвежко море, при настоящите климатични условия няма шанс падналите във водата да оцелеят толкова дълго време. Операцията няма да бъде подновявана в утрешния ден. Норвежката полиция поема разследването на случая, съобщава МВнР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *