България да изнася ток в Азербайджан срещу доставки на газ – такова предложение е отправил служебният министър на икономиката Никола Стоянов по време на посещението си в Баку. “При такава схема – бартер газ срещу ток, би могло да получим количества през следващите 4-5 месеца, когато ни е най-нужно през зимата”, коментира той в неделя пред БНТ.

От изявлението му се разбра, че тази договорка била принципно потвърдена:
“Те произвеждат електричество само от газ, а ние сме голям производител на електроенергия, изнасяме и имаме свръхпроизводство. Съществува тази възможност, потвърдена е принципно – ако ние може да им предоставяме ток, а те вместо да произвеждат този ток, газта, която спестяват да ни я дадат на нас”.

“Преговаря се и с “Газпром”, но никой не знае какво ще стане и затова се търсят възможности да се подсигури газ за българския бизнес и гражданите. Търсят се възможности откъде да дойдат още количества за зимата, но проблемът е, че всички държави търсят и Азербайджан са под голям натиск”, коментира Никола Стоянов.

В края на юли, малко преди да сдаде властта на служебния кабинет, бившият министър-председател Кирил Петков заяви след посещение в Баку, че Азербайджан може да достави на България допълнително между 500 млн. и 1 млрд. куб. м природен газ годишно. В Баку Петков се срещна с президента Илхам Алиев и обсъди с него възможността България да получава допълнителни количества азерски газ.

Служебният министър Никола Стоянов посети Азербайджан за участие в четвъртото Mеждународно изложение ADEX-2022, който събира производители от различни отрасли, свързани с отбранителната индустрия и е най-голямото подобно събитие в региона.

Освен бартера ток срещу газ, Стоянов открои още два акцента от разговорите си в Баку. Първият е свързан с напредъка по интерконектора с Южния газов коридор.

“Имаме сериозна увереност, че от 1 октомври тази газова връзка ще тръгне. Азербайджанската страна потвърди, че може да се разчита на изпълнението на договора, който имаме с тях за 1 милиард куб. метра годишно в пълен обем”, каза служебният министър.

На второ място, в дългосрочен план предстои разширение на Южния газов коридор и до 3-4 години трябва да заработи това разширение, което означава, че може да получаваме от Азербайджан още 1 милиард куб. метра газ годишно, подчерта Стоянов.

“Те ни предложиха като традиционен партньор да ни запазят от разширението малка част. Това означава, че ще имаме 2 милиарда куб. метра годишно с дългосрочни договори с Азербайджан, а нашето потребление е около 3.5 милиарда годишно, което означава близо 60%. Експерти от Министерството на енергетиката ще продължат разговорите с Азербайджан, предстоят преговори за цена, количества, от кога точно и т.н. Важното е ние от сега да заявим тези количества”, обясни министър Стоянов.

Пред юли Азербайджан и Европейската комисия подписаха меморандум за разбирателство в газовата сфера, който предвижда удвояване на доставките на азерски газ за Европа по Южния газов коридор от сегашните 10 млрд. куб. м на 20 млрд. до 2027 г. Още от следващата година очакванията са вносът на каспийски газ за Европа да се вдигне от сегашните 8 млрд. куб. м на 12 млрд. куб. м. Ще се работи за използване на офшорния потенциал на Азербайджан за производство на електроенергия от възобновяеми източници, а Баку ще се включи към Глобалното обещание за намаляване на метановите емисии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *