България преговаря за покупката на изтребители втора ръка

Радев и МО не казаха за колко самолета става дума, но от писмо на служебния министър на отбраната става ясно, че искаме 10 изтребителя ”Грипен” от Швеция

 

България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с F-16 от САЩ. Водят се преговори с Швеция и още няколко страни, обяви президентът Румен Радев след заседанието на Европейската политическа общност в Прага.

Радев припомни, че на срещата на върха на НАТО, която тече в момента, е изтъкнал нуждата на страната ви от изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по “Air policing” и охрана на собственото въздушно пространство.

“Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 г., ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена”, каза държавният глава.

Междувременно от Министерството на отбраната съобщиха, че “с цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, МО е отправило искане до Швеция, Франция, Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети”.

Оттам допълват, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очакват оферти. Чака се отговорът и на Израел и САЩ.

В Прага Радев не уточни за колко самолета става въпрос. За техния брой не става ясно и от съобщението на военното министерство: “Колко самолета ще вземем зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите на съответните държави за доставка”, посочи президентът. По информация на в. “24 часа”, който пуска писмото на служебното правителство, става ясно, че иде реч за 10 шведски изтребителя “Грипен”. Цитираното писмо е от 30 септември и в него служебният министър на отбраната Димитър Стоянов иска оферта за закупуването на “Грипен”-ите, които да бъдат произведени и доставени в рамките на 2 години от сключването на договора. Стоянов иска все пак и оферти за лизинг.

Държавният глава допълни, че страната ни търси изтребители втора ръка не от фирми, а от министерствата на съответните страни.

Румен Радев заяви още, че енергийната криза изисква нови подходи, тъй като от нея зависи оцеляването на европейската икономика, която е застрашена от загуба на конкурентоспособност. Според него присъствието на форума на Норвегия, Азербайджан и Турция е от изключително значение.

“Важна е и ролята на България като инициатор на важни инициативи”, изтъкна Радев.

По думите му форумът е чудесна основа да се работи за енергийната, транспортната и дигиталната свързаност, като България трябва да се възползва от своето местоположение.

Президентът обяви, че е разговарял е с нидерландския премиер Марк Рюте за присъединяването ни към Шенген, като отчете, че върху България не могат да се прилагат двойни стандарти: “Няма да е лесно, но ще продължим с нашите усилия”, каза Румен Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *