България и Македония отново не се разбраха за историята

Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси отново не успя да постигне напредък по споровете за историята на двете страни.

Съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров я определи като „най-безплодната, но в никакъв случай не най-спокойната среща“, предаде БГНЕС. Той определи разговорите като много интензивни и заредени с много емоция. „За да се стигне до тази ситуация означава, че имаме много дълбоки различия в интерпретациите на миналото и преди всичко на начина, по който искаме да решим спорните въпроси и да сведем до минимум това, което ни пречи да вземем най-положителното от миналото“, заяви проф. Димитров.

„В предишните срещи бяха направени крачки напред, но от миналата среща като че ли усетихме липсата на готовност да се направят стъпки напред. За нас е много важно да продължим работата в духа не на компромисите, а на основата на съгласието, което може да бъде постигнато на базата на разбиране на самите аргументи. В тази комисия повечето от нас сме историци и за нас е важно, когато разсъждаваме за миналото да не го превръщаме в обект на конюнктурни интереси“, заяви той.

Историкът съобщи, че следващата среща трябва да се състои в средата на месец октомври. Той изрази оптимизъм, че на нея все пак ще бъде постигнат напредък.

Съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев заяви, че не на всяка среща може да бъде постигнат напредък, но целта на Македония е да бъде постигнат компромис. „Не можем постоянно и на всяка среща да постигаме решения и да има значителен напредък. Дебатите през тези два дни показаха, къде трябва да бъдат насочени нашите усилия. Вярвам, че тя е една добра основа за следващите срещи, на която отново ще бъде разгледана темата за Гоце Делчев“, заяви македонският учен.

Проф. Драги Георгиев не смята, че с позицията си в Комисията излага на опасност бъдещето на Македония. „Не. Никога не съм гледал на работата на Комисията от политически контекст. Работата на комисията е преди всичко академична и ще остане такава“, каза той.

Според проф. Димитров основната разлика по темата с личността и делото на Гоце Делчев е в акцента, който се поставя от историците от София и от Скопие. „Нашето желание е да се разгледа, анализира и да се оцени исторически от гледна точка на общото минало значението, ролята и дейността на Гоце Делчев в неговото историческо време. Нашите колеги поставят друг акцент – той е повече за отношението към Гоце Делчев в един по-късен исторически период“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *