БФС официализира едноличния избор на Михайлов за нов селекционер

Сърбинът Младен Кръстаич получи задача от Изпълкома да класира България на Евро 2024

Сърбинът Младен Кръстаич е новият селекционер на националния отбор на България по футбол. Това стана ясно след днешното заседание на Изпълкома на БФС. Но решението всъщност бе взето от президента на БФС Борислав Михайлов още в началото на месеца, когато той се договори със сърбина. Това изненада повечето хора във футбола ни, включително и един от най-приближените на Михайлов – членът на Изпълкома Йордан Лечков, който настоя, че не могат да стават назначения по подобен начин, а трябва събеседване и одобрение от Изпълкома. Затова междувременно бе лансирана официална версия, че продължават преговорите с различни кандидати за селекционер.

На пресконференцията Борислав Михайлов обяви, че са били обсъдени още пет кандидатури и се е стигнало до извода, че е наложително да се назначи чужд специалист. Бяха изтъкнати две причини за това – първо заради „странични влияния, чувство на даденост за това, че си в националния отбор“, след това заради проблем у българските специалисти, които не се доразвиват добре по тяхна вина след завършването на треньорската школа (която работела добре) и затова не получавали шансове и в резултат половината клубове назначавали чужденци. Последният чужденец, който води държавния ни тим бе Лотар Матеус – назначен през септември 2010 г. с големи очаквания и напуснал година по-късно с оплаквания за намеса в работата му и обвинения за съпричастност на БФС към манипулиран мач (Естония – България 2:2).

Михайлов подчерта, че БФС уволнява доста рядко селекционери, като последният – Ясен Петров е подал оставка, а преди това има напуснали по лично желание, защото „търсят или повече пари, или развитие в клубни отбори“.

Кръстаич (48 г.), който участва със Сърбия на Мондиал 2018, ще има задача да класира България в по-горна група на турнира Лига на нациите и на Евро 2024. Договорът му ще е за 2 години, като заедно с треньора идват и трима негови сънародници като асистенти – Стефан Янкович, Неманя Милинчич и отговорникът за вратарите Дарко Божович. А наставникът на юношите на „Славия“ (до 19 г.) Иван Иванов, който е бивш играч на „Партизан“ (Белград), ще помага на Кръстаич по време на лагер сборовете.

„Спряхме се на него, защото сръбската школа се знае. Бил е на световно първенство. Млад е, амбициозен е. Няма я езиковата бариера. Искахме точно нещо такова. Друг характер е. На нашия отбор му трябва повече характер и дисциплина. Нямаме толкова лоши футболисти. Неговата задача също е да направи така, че отборът ни да изглежда много по-добре като български национален отбор“, коментира Михайлов. Той обясни, че договорът на Кръстаич влиза в сила от 1 август, но той започва обиколки по българските стадиони още тази вечер, като ще гледа „Левски“ – ПАОК.

Самият Младен Кръстаич заяви, че е имал и друга оферта, но бързо е избрал тази от България. Имал е два-три разговора с Михайлов, но още преди последния е започнал да гледа мачове на националния ни тим.

„България е страна със спортни успехи – в тениса, във футбола… Затова се съгласих да приема предложението. Има добри млади футболисти, които сега не се представят на добро ниво. Загубили са форма и самочувствие. Но няма страх у мен! Ако се работи добре, до половин-една година можем да постигнем добри резултати. Искам да оставя много добър национален отбор за следващия национален селекционер, както го направих със Сърбия за Пикси (б.ред. – Драган Стойкович). Ще прилагам схеми, които са подходящи за наличните футболисти. И още нещо – ако аз като сърбин имам по-голям патриотизъм от футболистите на България, това не е добре. Ще трябва или аз да се променя, или те!, каза Кръстаич по време на първото си изявление след назначението.

Той също така разкритикува предишния селекционер за голямото текучество на играчи. „През последната година има 47 повикани играчи, от които някои са играли само по един мач. Също така са пазили 7 различни вратари в 8 мача. Това не е сериозно, подчерта сърбинът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *