„Булгаргаз“ е продавал руски газ с 20 евро надценка

Вратата на “Газпром“ не е окончателно затворена, твърди шеф в „Булгаргаз“

„Булгаргаз“ са купили руски газ чрез посредник и ни го препродават с 20 евро по-скъпо, като това може да се докаже с документи“, обяви шефът на енергийния регулатор (КЕВР) Иван Иванов пред БНТ. По думите му и това е обяснението как за 3-4 месеца дружеството е натрупало 500 млн. лв. загуба.

„Отговор на този въпрос не се дава нито от „Булгаргаз“, нито от енергийния министър или правителството. Вместо още след 31 март да се организира да закупи капацитет, да излезе на борсата, – има издаден от КЕВР лиценз за търговия природен газ – вместо да закупи количества, „Булгаргаз“ не предприе нищо и се наложи чрез други търговци да препродават на Булгаргаз, което силно повиши цената у нас“, каза Иванов

По същото време председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски коментираше пред Нова тв, че има вероятност за подновяване на доставките от “Газпром“

„Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките“, каза той.

Според него вратата на “Газпром“ не е окончателно затворена. България има действащ договор за доставка на руски газ до края на година, но Русия едностранно прекрати доставките заради отказа на властите в София да отворят сметки в рубли в “Газпромбанк“.

Подновяването на преговорите с “Газпром“ бе нещо, което мнозина очакваха от четвъртия служебен кабинет на Румен Радев

Според Топчийски хипотетично е възможно руснаците да променят условията си. “Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за „Булгаргаз“ при промяна на условията“, каза той.

Според него в момента е в ход втората вълна на газовата гриза. Топчийски коментира, че за по-ниски цени на втечнения природен газ може да се говори при дългосрочни сделки и договори.

““Предложението за увеличаване на цената на газа с 60 процента за месец август вече е внесено. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон“, каза шефът на “Булгаргаз“.

„В момента сме във втора вълна на газовата криза след февруари-март, когато избухна войната. Миналия месец имаше леко успокоение на пазарите. За съжаления заради по-ниските доставки по „Северен поток” цените се вдигнаха. Надяваме се малко да се успокои ситуацията и са предприети стъпки – така че фокусът наистина е в отоплителни сезон“, обясни той.

За цената на втечнения газТопчийски обясни, че тя се определя от котировките в Европа. Доставчиците са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени.

“Не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1,2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват“, каза Топчийски.

Директорът в „Булгаргаз“ подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета „Петков” е приета под условие.

“Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте доставки. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”, обясни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.