БСП е обречена, Нинова се окопа

Докато “Има такъв народ” и “Демократична България” с дълбоки изборни рани кротко чакат своя ред за коалиционен кабинет, Корнелия Нинова го играе байрактар зад усмихнатия Кирил войвода. Нищо, че има само един депутат повече от намръщения главатар на ИТН.

И нищо, че заветните 121 депутатски комити няма да се съберат, ако не на втората, а даже и на най-малката от противодушманските дружини ѝ скимне да си бие камшика сама в гората.

Окопаване

Но не, БСП трябва да се пъчи – сякаш не е най-устойчиво загубилата партия и в трите парламентарни вота през тази година. Дори се раздрънча като кукер на преговорите за управленска програма, нагиздена със славните си министри от кабинета “Виденов” – сякаш бе там не за да гони, а пак да вика злите сили на инфлацията.

На всичко отгоре партийната лидерка Корнелия Нинова, която е обявила, но не е депозирала оставка, драпа за поста председател на Народното събрание. Точно този пост ѝ предложи като погача с мед на входа на 44-ия парламент Бойко Борисов, но тогава тя отказа, защото “нашата политика и тези един милион българи, които ни подкрепиха, бяха за промяна”.

Тогавашните 955 000 души, гласували за БСП, вече са три пъти и половина по-малко, но копнежът да си знаменосецът на парламентарната република се разпалва тъкмо когато масите зад теб оредяват. Нинова бе отличничка и в училище, и в партията, която овладя с 200 (по речника на джипка шампиона). И никоя отличничка не се смята за бивша, дори когато вече шофира скромен автомобил втора употреба, а автоджамбази я причакват на всеки километър.

В идните месеци до изборите за председател на БСП парламентът ще е първото политическо токшоу в ефир, а от бюрото си зад звънеца Нинова ще е постоянно в кадър – нещо като говорителка на централните новини по телевизията.

Ще е централен персонаж и при официални чествания и приеми  на делегации, сериозна и блага ала посланик Митрофанова. Като ръководеща пленарните заседания ще има сериозно влияние върху дневния ред и дебатите в парламента, а с помощта на верния ѝ лидер на парламентарната група ще може да осуетява или осигурява достъпа до трибуната на приятелски или вражески втурнали се социалисти.

Най-сетне – ще е наясно какви тайни знае президентът, с когото все по-открито е в конфликт, защото ще има равен с него и с премиера достъп до информацията, предоставяна от спецслужбите. С две думи: Нинова търси да се окопае в мощен парламентарен форт, за да остане начело на все по-застаряващата червена гвардия. Мечтата ѝ да е премиер остава за по-късно прераждане като отличник.

Макар че според ветерана гвардеец Ангел Найденов, Нинова начело на парламента е дори по-зле, отколкото начело на правителството. Знае си човекът какви ядове може да създаде тя и на “Дондуков” 1, и на “Дондуков” 2. А недоволни соцактивисти пак се опитват да свикат присъствен Национален съвет на партията в събота. Но ден преди това сделката за парламента вече ще е минала, ако и в подрязан вариант – обещания на Ива Митева от ИТН пост ще бъде даден за година първо на Корнелия Нинова, а после за по година на него ще се изредят и представители на другите партии в коалицията. Ако изобщо има после – важното е Нинова да се окопае сега.

Столът на председателя на Народното събрание обаче никак не е стабилен. След падането на комунизма почти няма парламентарен шеф, на когото да не е искана оставката. Ако загуби партийното си лидерство, Нинова ще загуби и парламентарното. Въпросът е може ли първо да се случи обратното.

В очакване на Годо

Мощно окопалият се предизвиква противниците си да се съберат в юмрук за мощна обсада. Разнородната опозиция в БСП е напълно обединена около Крум Зарков за нов партиен лидер. Нужна е обаче и помощ от съседни армии. Едната, която сигурно ще удари по фланга, е на президента Румен Радев, който не би търпял да е на прицела на втори партиен лидер след Бойко Борисов. Радев е част от конструкцията на новото управление и няма интерес от вироглава и агресивна автономия в него.

Мандатоносителите от „Продължаваме промяната“, на които Нинова извива ръцете нейни врагове да не получават никакви постове във властта, в дългосрочен план също са заинтересовани лидерката да я няма, за да не им мъти постоянно водата. А ДБ и ИТН с радост биха хвърлили своите 5 стотинки за победата.

За БСП обаче няма да дойде бърза перестройка. Ако Крум Зарков спечели лидерския пост с помощта на Кирил Добрев, Румен Овчаров и прочие хардлайнери, партията или скоро няма да поеме към модерно ляв курс, или ще изпадне в тежки зависимости. И Зарков тепърва ще трябва да реже ретроградните котви.

БСП явно е обречена дълго да чака своя Годо. Но ако Нинова бъде преизбрана за лидер, чакането ще е завинаги.

Публикация на „Дойче веле“,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *