Градът има вода за около шест седмици, алармира кметът

Втори град у нас е заплашен от сериозни водни проблеми, след като Перник официално влезе във воден режим на 18 ноември тази година. Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов алармира пред БНР, че в язовир “Бебреш” има вода за питейно-битово водоснабдяване за още само около 6 седмици.

“Наличните водни количества от полезния обем на язовира са за около 6 седмици при сегашното съотношение на притока и отока на води от язовира. Всички се надяваме на благоприятни климатични условия, тоест на снегове и дъждове в този период, но не може да разчитаме на това. Положението може да го наречем като потенциално кризисно, надявам се не като съдбата на Перник, но не можем да си позволим да подценяваме обстановката”, заяви пред “Хоризонт” Гавалюгов.

По думите му, ако свършат водните ресурси на язовир “Бебреш”, градът разполага и с други водоизточници, но те не могат да задоволят напълно питейно-битовите нужди на населението. Според кмета стигне ли се до такава ситуация, последствията “няма да са по-различни от тези в Перник”.

За да се стигне до това положение на водите на язовира, има две основни причини, категоричен бе Гавалюгов.

Първата е “амортизираната ВиК инфраструктура на “Напоителни системи” и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното “ВиК-София”.

“Втората сериозна причина е работата на малката водноелектрическа централа “Бебреш”, построена и пусната в експлоатация през 2014 г. Официално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през тази година това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от “Басейнова дирекция”, посочи Иван Гавалюгов.

По думите му става дума за частен ВЕЦ, собственост на фирма, която пък е 100% собственост на “Агрохолд” с управител Васил Златев – бивш кмет на Правец и баща на доскорошния директор на “ЛУКойл” Валентин Златев.

Според кмета на Ботевград частният ВЕЦ е изграден, без “Напоителни системи” да има възможност да контролира неговата работа. “Те не могат принудително да спират водата към ВЕЦ-а. ВЕЦ-ът можел сам да си я спре, защото крановете се намирали на територията на самия ВЕЦ, т.е., те сами се регулират и отделно сами си отчитат водните количества и декларират пред “Напоителни системи”. Абсолютен абсурд!”, каза Гавалюгов пред националното радио.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *