Борисов ще подкрепи Кьовеши за главен прокурор на Европа

Корнелия Нинова атакува премиера за обрата в позицията

Премиерът Бойко Борисов ще подкрепи кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор, съобщи бТВ, позовайки се на правителствената пресслужба. При първото гласуване на нейната кандидатура българският посланик в ЕС е бил “против“, но сега явно има обръщане на настроенията в София заради промяната на вятъра в Брюксел.

Преди няколко дни се разбра, че и френското правителство ще подкрепи румънката. Досега Париж подкрепяше френския кандидат за поста европейски главен прокурор Жан-Франсоа Бонер, който бе избран за водещ кандидат на Европейския съвет, но Европейският парламент подкрепи Лаура Кьовеши. Сега институции трябва да се споразумеят кой да заеме поста.

Срещу Кьовеши се води истинска война от управляващите в Румъния социалдемократи. Срещу нея беше образувано разследване за злоупотреба със служебно положение и ъття бе извикана на разпит в деня, в който трябваше да бъде изслушана в Брюксел. След това делото бе прекратено.

Преди дни в някои медии се появи информация, че Бонер е номиниран за друг висш пост във Франция и затова ще се откаже от надпреварата. Френският прокурор казва, че няма да се откаже от надпреварата за европейски главен прокурор.

Европейската прокуратура ще действа на територията на 22 страни членкина ЕС, които подкрепиха идеятаза създаването ѝ. Сред тях е и България. Целта на новата институцуия е подобряване на разследванията на измами с европейски средства. Ще се разследват и случаи на корупция, пране на пари и фалшифициране на официални документи. Условието е да са нанесени щети на бюджета на ЕС за не по-малко от 10 000 евро, а при случаите на сложни трансгранични измами с ДДС – за поне 10 млн. евро.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова използва случая, за да атакува Борисов за обрата в позицията.

“Страх лозе пази, но е късно за пазача. Борисов обявил, че ще подкрепи г-жа Кьовеши за главен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция. Тази седмица му зададох въпрос в парламента – ще я подкрепи ли. Не дойде да ми отговори, защото не било от неговата компетентност. Чудя се да се смея ли, да плача ли? Когато имаше двама кандидати, Борисов не подкрепяше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила. Сега, когато тя остана единствен кандидат – тича пред вятъра. Късно ви е за смяна на позицията,г-н премиер. Време ви е за притеснения. Изразявам личното си мнение – подкрепях я и преди, и сега. Отнесох много критика за тази позиция и от свои, и от други, но продължавам да мисля, че тя може да бъде носител на справедливост за европейските граждани. Желая ѝ успех!“, коментира Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *