Борисов се забърка в нов скандал

Зоран Заев му се обиди, защото говори за “северномакедонци”

Премиерът Бойко Борисов отново се забърка в скандал със съседна държава. Този път македонският премиер Зоран Заев му се обиди, защото Борисов нарече президента Стево Пендаровски “северномакедонски политик”.

Борисов направи изказването в Сараево.

“Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония”, бяха думите на Борисов.

Заев обяви, че това е грешка, която противоречи на споразумението с Гърция за името Северна Македония. “Ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. Понякога дори и у нас се правят грешки. Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония”, подчерта Заев.

Новата разправия дойде на фона на скандала, който се завихри около Борисов и сръбския външен министър Ивица Дачич.

Министърът реагира остро на думите на Борисов, че новият представител на Евросъюза по външна политика испанеца Жозеп Борел няма да защитава националната политика на Испания за Косово, а европейската. На това Дачич отговори: “Бойко, нека ти кажа нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безобразие? На какво прилича това!? До тук ми дойде вече. Да не говорим, че преди няколко месеца получи и медал от нас!”.

Пред сръбския си колега Ана Бърнабич Борисов заяви, че никога не е имал лоши намерения към Сърбия, нито пък е търсил намеса във вътрешни ѝ работи.

Дачич пък обясни, че не е разбрал правилно думите на Борисов за Косово.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *