Премиерът е убеден, че визите ще паднат при следващата среща с Тръмп, но не е ясно дали изобщо ще има такава

Премиерът Бойко Борисов сам е предложил на САЩ България да стане домакин на военноморски координационен център. Това става ясно от съвместно изявление на правителствата на двете държави, разпространено след края на срещата между премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. “Съединените американски щати приветстват предложението на България за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие. Двете страни имат желание да си сътрудничат допълнително както двустранно, така и в рамките на НАТО, за да подкрепят способностите на България за провеждане на военноморски операции, посредством което ще се укрепи нашата колективна сигурност по югоизточния фланг на НАТО.”

Борисов е договорил това, макар че часове по-рано на борда на правителствения самолет на път към Вашингтон пред журналисти настояваше, че “чeрнoмoрcкa бaзa нa НAТO нa тeритoриятa нa Бългaрия нямa дa дoпуcнa”. Той дори изрази увереност, че “амeрикaнцитe мнoгo дoбрe знaят мoeтo oтнoшeниe пo тoзи въпрoc и eдвa ли щe гo пocтaвят пo врeмe нa рaзгoвoритe ни c Тръмп”. Преди визитата в САЩ Атлантическият съвет на България обяви, че подобно изказване “не подхожда на министър-председател на държава, която е съюзник в НАТО. Такава позиция може да има само неутрална държава, която се опитва да балансира между НАТО и Русия, но не и България, чиито съюзнически ангажименти изискват тя да бъде сигурен, достоен и надежден член на алианса”. В самолета на път за Вашингтон Борисов бе категоричен, че не е променил мнението си, че Черно море трябва да остане място “за платноходки, туризъм и мир”, както каза през юни 2016 г. пред румънския президент Клаус Йоханис.

След срещата в Белия дом Борисов беше във видимо прекрасно настроение

По повод договореното той обясни, че “не е военна база, а логистичен център за учения”, и настоя да се прави разлика. Според него “Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове”. Соломон Паси, бивш външен министър и председател на Атлантическия клуб, коментира пред bТV, че всъщност това е крачка към създаването на военна база във Варна. “Ако г-н премиерът (Бойко Борисов – б.р.) успее да убеди президента Путин да трансформира своите военни кораби в платноходки, много ще се зарадвам, но честно казано, малко се съмнявам“, иронизира Паси.

България декларира, че ще продължи да инвестира в модернизацията на въоръжените си сили. По време на срещата в Белия дом Борисов не пропусна да се похвали пред Тръмп, че разходите за отбрана вече възлизат на 3.1% от БВП, заради което получи похвала от домакина, който дори ни даде за пример на Германия – тя харчи под 2% от БВП за отбрана. Българските разходи за отбрана скочиха, след като София купи 8 американски самолета F-16. Американският президент се обърка, като каза, че България е купила изтребители F-35 и ще се сдобие със “страхотни американски оръжия, най-добрите в света”.

В изявлението САЩ се ангажират да помогнат на България за справяне с корупцията и защитата на медийните свободи. Малко преди посещението бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю публикува унищожителна статия в The Hill, в която описа трагичното положение България като страна с мащабна корупция и зависими медии. “Местни олигарси и “бизнесмени” използват медиите, за да влияят на правителството и съдебната система”, пише Пардю. “И двамата (Тръмп и Борисов) не обичат свободните, независими и настъпателни медии”, каза малко по-късно бившият посланик пред “Дойче веле”.

В съвместното изявление се посочва и

планирано сътрудничество за повишаване на газовите доставки от надеждни източници

и диверсифициране на ядреноенергийния сектор. След края на срещата Борисов заяви пред журналистите, че страната ни е одобрена да бъде стратегически газов хъб. Премиерът щателно разяснил на Тръмп, че АЕЦ “Белене” е “100% българска”, а не руска. “Има реална възможност американската компания “Дженерал Електрик” да достави турбина, което ще вдигне и мощността… Не мога да почна да правя американски реактори и да хвърля два чисто нови в реката. Ще ме бият българите с камъни!”, каза Борисов на излизане от Белия дом. Тръмп като бизнесмен разбрал, че проектът е много добър. В следващите дни американски ядрени експерти пристигат в България, за да видят цялата инфраструктура както в Белене, така и в Козлодуй.

В документа се посочва, че за да се възползва в максимална степен от надеждните и изгодни доставки на втечнен природен газ от американски производители, България се нуждае от подходяща инфраструктура. “Заедно възнамеряваме да следим процеса и да работим за постигане на решителен напредък в изграждането на газовия интерконектор Гърция-България и плаващата платформа за съхранение и регазификация край Александруполис, Гърция.”

ВИЗИ И ВИЗИТА

Срещата в Белия дом не даде отговор кога ще паднат американските визи за български граждани. “Убеден съм, че визовият режим за България ще падне”, обяви премиерът Борисов във Фейсбук след срещата, но без повече подробности. Засега България не изпълнява изискването отказите да са под 3%. В момента отказаните американски визи за българи са около 11%. Според Борисов обаче на следващата му среща с Тръмп ще се договори премахването на визи за българите. Според Борисов “президентът ме разбра, че може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест”. Премиерът е убеден, че Тръмп ще дойде у нас .”Дадохме му карта за почтен член на голфа. Остана със страхотно впечатление от изгледите на нашите голф игрища”, каза премиерът.

Кога и дали ще има втора среща Тръмп-Борисов, не е ясно. “Много е вероятно да дойда в България, само Борисов да ме покани”, заяви американският президент пред Белия дом, докато посрещаше госта си. Соломон Паси изрази съмнение, че Тръмп ще дойде в София. Според него това е малко вероятно. Паси смята, че няма причина Борисов и Тръмп да се виждат отново в следващите 6 месеца, след като всичко вече било изговорено. Вицепрезидентът Майк Пенс със сигурност ще дойде, заяви по-късно Борисов.

ШПИОНАЖ

Бойко Борисов съобщи, че Тръмп проявил интерес защо обвиненият в шпионаж лидер на движението “Русофили” Николай Малинов е бил пуснат в Русия, за да получи отличие от Владимир Путин. “Не можах да му обясня как е възможно, след като прокуратурата, ДАНС и МВР са го арестували за шпионаж и има повдигнато обвинение, как български съд го е пуснал да отиде в Москва. Но аз в работата на съда не се меся!”, оправда се Борисов. Обвиненията в шпионаж на членове на “Русофили” бяха повдигнати през октомври, малко след като главният прокурор Цацаров и заместникът му Иван Гешев, както и ръководители на българските спецслужби се завърнаха от посещение в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *