Борисов разочарован от Джамбазки, иска и по-бързи действия за блъснатото от кола на НСО дете

НСО е под юрисдикцията на президентството. Не смея да се меся. Що се отнася до инцидента с детето е хубаво по-бързо да излезе информацията. Трябва коректно да се каже кой е бил в колата. Сравнете прессъобщенията от катастрофа с Караянчева и вчерашния инцидент. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Припомняме, че вчера кола на Националната служба за охрана блъсна 14-годишно дете в София. 

“Няма какво да се разграничавам от мнението си за Ангел Джамбазки. Джамбазки е бил конкурент на избори, а и е евродепутат от друга политическа сила. МВР са направили всичко необходимо и са изпълнили всичките си задължения. Джамбазки ще понесе всичките последствия, никой не го е прикрил”, каза още Борисов.

“Изключителен противник съм на шофирането под въздействието на алкохол. Меко казано съм разочарован от него, винаги съм го харесвал като политик. Джамбазки е вършил много работа за България. С един подобен инцидент си нанасяш такава щета, че не знам дали ще може да се възстанови. ВМРО ще решат също какво ще му е наказанието”, коментира премиерът.

Припомняме, че на 7 декември евродепутатът Ангел Джамбазки е бил хванат с алкохол в кръвта зад волана. За случая стана ясно едва вчера. По неофициална информация дрегерът отчел 1.5, като му е отнета книжката. По-късно кръвната проба отчела 1.08 промила.

“С Борис Джонсън сме провели преговорите, хубавото е, че е ясно кой е победител. Вече поздравих Джонсън. Знаем до 31 януари какво трябва да се случи. Следващата година ще бъде времето, през което ще се отрегулират отношенията ни с Великобритания”, отговори Борисов на въпрос за победата на Джонсън на изборите във Великобритания и Брекзит.

“Инвеститорският интерес към България е голям – от Китай, Корея, Русия и САЩ. Най-големите фирми по света искат да инвестират в България”, разкри премиерът.

“Трябва да се обясни на хората какво е “Зелен пакт” и въглероден неутралитет до 2050 г. Това значи 0 % въглеродни емисии до 2050 г. Много се борихме ядрената енергия да влезе в този микс. Постижението е, че всяка една държава ще определя енергийния си микс. Вчера разговарях с Урсула фон дер Лайен и ѝ представих колко енергия произвеждаме от различните източници. Представих и ѝ плана ни за следващите 10-15 години. “Зелената сделката“ ще е факт и ще бъде прокарана. България винаги е поставяла чистотата на първо място. Имаме 30 години, в които трябва да кажем какво ще се случи след тях. Много плавно сме договорили нещата, така че миньорите и енергийният микс да не пострадат”, каза Борисов.

“Промените в климата са факт, те се случват с бърз темп, а рискът за човечеството е голям”, допълни Бойко Борисов.

“Ще заведем дело в ЕС за пакета “Мобилност”. Захващаме се с екология, но искаме да пуснем хиляди ТИР-ове празни да се връщат до държавите си. Дискусията не е приключила, няма да допуснем да приключи. В другите континенти не спазват еконорми, а тук наказанията са сурови. Трябва да обсъдим това, защото всички отива в атмосферата”, коментира министър-председателят.

“За първи път вчера се говориха доста добри неща за Русия. Няма място за радостен-оптимизъм, но има договорки от Русия и Украйна за добри стъпки. Остава да се договорят и за изборите. Санкциите остават”, разкри още Бойко Борисов.

“Това, че всяка държава сама може да си избира енергийният си микс беше голям успях, защото ни прави по-свободни в преговорите и намирането на стратегически инвеститори. “Балкански поток” дава възможност плавно да затваряме въглищните централи. Най-подходящият заместител е газ, но трябва да гарантираме газовите доставки. Ние ги гарантираме с интерконектора с Гърция. Имаме подписани гаранции за газовия хъб и интерконектора с Гърция. Това е реална газификация. Все повече компании искат да докарат газ в България. Смятам, че транзитът на газ от Украйна няма да спре”, допълни премиерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *