Борисов привика шефовете на службите след пробива в НАП

Младен Маринов заподозря руски хакери, било зарази сделката за F-16

Извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет се провежда в момента. Премиерът Бойко Борисов привика началниците на специалните служби, вътрешния министър Младен Маринов и финансовият министър Владислав Горанов. Заседанието е заради хакерската атака в сървърите на НАП и теча на лични данни на милиони българи.

Припомняме, че снощи хакери разпратиха мейли до българските медии, в които твърдят, че са пробили системата на НАП и са източили информация за милиони български граждани. Засегнати са близо 5 милиона граждани и фирми. Националната агенция по приходите и ДАНС започнаха проверка на случая.

Шефът на МВР Младен Маринов бе категоричен, че е засегната националната сигурност на страната. Това е първата подобна атака в България, при която има теч на данни, допълни министърът. Той потвърди, че изтеклите данни за автентични.

Маринов намекна, че атаката идва от руски хакери заради купуването на изтребителите F-16.
„Не съм специалист по политически анализи, но обикновено организираните престъпни групи, които се занимават с хакерски атаки, търсят финансова облага – да осребрят действията си, или в случая може да се направи и политически анализ. Вчера беше взето важно решение на извънредно заседание на Министерския съвет за купуване на самолети F-16, а имейлът е руски”, разкри разсъжденията си Маринов.

Съвсем друго е мнението на експертът по национална сигурност проф. Николай Слатински. „Нивото на несигурност у нас става толкова високо от зачестилите резили на управлението в сигурността, че на хоризонта се вижда катастрофа“, написа той във Фейсбук.

Според експертът по киберсигурност Ясен Танев създалата се ситуация е „един IT Чернобил“. Той също подчерта, че файловете са истински и са огромни, в тях има информация – ЕГН-та, имена, вноски, заеми. Танев открил и себе си в този масив.

Много е важно, когато стане такъв инцидент, държавата да ни предостави информация. Не трябва да губим вяра, че държавата може да пази данните ни, каза той. Базата данни е толкова голяма, че ще бъде изследвана с месеци, а обикновеният човек е заплашен от тази дигитална радиация, защото може да бъдете профилиран, каза още Танев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *